Tribunalul Iași a acordat despăgubiri în valoare de 40.000 lei lui Adrian Brînzilă, șef de district la Direcția Regională de Drumuri Naționale Iași, pentru că timp de aproape doi ani a fost hărțuit de către directorul general Ovidiu Mugurel Laicu și alți șefi ai regionalei @ Deși autorii acțiunilor de hărțuire sunt șefii Direcției, despăgubirile vor fi achitate din fondurile publice ale CNAIR @ La ordinul lui Laicu, susținut pe funcție de PSD, Brînzilă a fost monitorizat video, a suportat o avalanșă de controale, a fost defăimat pe rețele sociale, iar subalternii săi au fost încurajați să-l înjure și să-l jignească @ Directorul DRDP Iași urmărea de pe propriul telefon mobil imaginile surprinse de camerele video montate special pentru monitorizarea șefului de District @ „Nu este normal să plătească instituția, dar eu nu știu ce abuzuri am comis. Nu am văzut motivarea sentinței”, a spus directorul Laicu
Printr-o sentință pronunțată la data de 20 mai, Tribunalul Iași a obligat Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) să achite unui angajat de la Regionala Iași despăgubiri în valoare de 40.000 de lei pentru că „a fost supus hărţuirii psihologice (morale) la locul de muncă”. La această sumă se adaugă alți peste 7.000 de lei, reprezentând cheltuielile de judecată suportate de către angajat și de către Sindicatul Drumarilor Elie Radu care l-a susținut pe acesta în litigiul deschis Companiei. În motivarea sentinței, magistrații ieșeni arată că autorul acțiunilor de hărțuire a fost directorul DRDP Iași, Ovidiu Mugurel Laicu, însă, în cazul în care hotărârea va rămâne definitivă, despăgubirile urmează a fi achitate din bani publici, adică din bugetul CNAIR.

În cererea de chemare în judecată, Adrian Brînzilă, șef de District în cadrul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Iași, a arătat că acțiunile de hărțuire ale directorului Laicu, susținute și de subalterni ai acestuia, au început în luna mai a anului 2022.
Conform acțiunii depuse de către Brînzilă, directorul general Ovidiu Mugurel Laicu „a luat mai multe măsuri șicanatorii și discriminatorii în privință sa: l-a dat afara din ședințele la care erau invitați toți salariații din District, dar și de la ședința șefilor de district în mai 2022, i-a luat mașinile de serviciu pentru a nu putea să-şi mai desfășoare activitatea în mod corespunzător, a dispus cercetarea sa disciplinară, deși nu există niciun motiv, a dispus supravegherea sa video, deși nu exista un sistem video omologat de supraveghere a salariaților, pentru a se putea urmări fiecare mișcare în privința sa” .
Prin acest demersuri abuzive, Laicu urmărea să-l determine pe șeful de district să demisioneze ori să-l poată concedia pentru abateri fictive constatate în urma controalelor repetituve pe care le comanda. Ba mai mult, șeful DRDP Iași i-a încurajat pe subalternii lui Brînzilă să-l înjure și să-l jignească, asigurându-i pe aceștia că nu vor fi sancționați pentru aceste fapte sau chiar pentru consumul de alcool în timpul programului de lucru.
În această privință, Brînzilă a mai arătat că la data de 17 mai 2022, directorul Laicu a convocat o ședință cu toți angajații Districtului la care el nu a fost însă primit. Asta deoarece subiectul ședinței îl constituia acțiunile care urmau a fi declanșate împotriva sa:
„Astfel, încă de la începutul venirii directorului regional DRDP Iași, acesta a trasat direcția în care urmează să fie tratat: marginalizat, supus tensiunii permanente, supus verificărilor continue, salariații din subordine pot să facă orice în legătură cu el pentru că au „girul” directorului regional, se poate vorbi urât despre el și în prezența sa, sunt încurajate astfel de acțiuni de insubordonare etc”.
„În data de 25-26.01.2023 dl. XXX și-a continuat comportamentul nepotrivit și din nou l-a amenințat pe el și alți salariați din cadrul Districtului, pe șeful Secției, a proliferat înjurături. Cu predilecție acesta se îndreaptă împotriva sa cu înjurături de mamă, familie în general”
Monitorizat video ilegal. Directorul urmărea de pe telefon tot ce face șeful de District
Pe lângă controalele repetitive dispus împotriva sa, Brînzilă a fost lăsat fără autoturismul de serviciu, deși una dintre atribuțiile sale era să se deplaseze la locul accidentelor care se petreceau pe DN 28 (E583), cunoscut drept „drumul morții” din cauza numărului mare de accidente cu consecințe grave care au loc pe acest sector. În locul autoturismului de serviciu i s-a încredințat în mod batjocoritor un Unimog, un utilaj de mare tonaj.
În vara anului 2022, sub pretextul nevoii de supraveghere a bazei materiale aflată în administrarea Districtului, conducerea DRDP Iași a dispus montarea unui sistem de supraveghere video. Una dintre camerele de supraveghere a fost însă montată astfel încât în permanență să fie monitorizat biroul în care-și desfășura activitatea Adrian Brînzilă. Pe lângă faptul că această activitate încălca normele GDPR, sistemul de supravghere a fost montat fără avizul Inspectoratului de Poliție al Județului Iași, așa cum prevede legea. Brînzilă a arătat că la imaginile preluate de camerele video avea acces în permanență, prin intermediul telefonului mobil, directorul Ovidiu Laicu.
„Totuși, după montarea sistemului în luna august-septembrie 2022, abia în lunile februarie, aprilie – mai 2023 s-a încercat luarea unor măsuri de intrare în legalitate, solicitandu-se un proiect tehnic, depus ulterior pentru avizare la Poliție (și primit aviz negativ), nefiind nici măcar până la acest moment finalizat. În fapt, aceasta măsură este luată pentru ca reclamantul în mod special să fie monitorizat, fiind urmărit video, inclusiv prin camerele instalate în curtea Districtului, orientate direct spre el și accesate de dl Laicu Ovidiu Mugurel, pe propriul telefon”, se arată în documentele depuse la dosar.
Abuzurile directorului DRDP, plătite din bani publici
În procesul deschis la Tribunalul Iași, Adrian Brînzilă a solicitat daune în valoare de 300.000 de lei. La finalul procesului care a durat aproape doi ani, magistrații au decis că CNAIR trebuie să achite lui Brînzilă despăgubiri de doar 40.000 de lei pentru că a fost hărțuit la locul de muncă. Deși în sentința Tribunalului se arată că autorul acțiunilor de hărțuire este directorul DRDP Iași, Ovidiu Mugurel Laicu, daunele vor fi decontate din fondurile CNAIR.
„Toate aceste fapte prezentate în detaliu confirmă hărțuirea psihologică la care a fost supus de către dl Laicu Ovdiu Mugurel, care a utilizat diferite metode de hărțuire psihologică: amenințări, cercetări, mediu de lucru impropriu, lipsă măsuri față de salariații insubordonați din subordinea să etc, toate având că și singur scop înlăturarea să din cadrul companiei,
Toate masurile luate de pârâta au fost intenționate, singura dorință a pârâtei fiind aceea ca să fie marginalizat, denigrat, tracasat, să nu poată să-şi desfășoare activitatea și să fie supusă unui stres permanent pentru a îl determina să renunțe și să plece din cadrul acesteia. În urma tuturor acestor forme de abuz în serviciu, abuz emoțional, purtare abuzivă materializate în cuvinte jignitoare și defăimare nejustificată, a suferit stări de stres, tulburări de somn, tensiune arterială”, motivează hotărârea magistrații Tribunalului Iași.
Directorul Laicu: „Nu știu ce abuzuri am comis”
Contactat telefonic de către 7IAȘI, directorul general al DRDP Iași a recunsocut că între el și șeful de District Adrian Brînzilă există un conflict vechi de câțiva ani, dar susține că toate acțiunile pe care le-a întreprins nu au avut scopul de a-l hărțui.
„Nu pot să comentez prea multe până nu văd motivarea sentinței. Știu despre sentință, dar nu mi-a fost comunicată, așa că nu cunosc care au fost motivele judecătorilor. Se va face recurs.
Nu este normal să plătească instituția despăgubirile, dar eu nu știu ce abuzuri am comis”, a spus Laicu.
Acesta a spus că multe dintre controalele care prin sentința Tribunalului au fost considerate acte de hărțuire au fost contestate în cadrul altor procese care s-au judecat anterior și pe care Brînzilă le-a pierdut.
Directorul DRDP Iași a mai susținut că legea și contractul colectiv de muncă oferă prea multe drepturi angajatului, care nu poate fi sancționat atunci când nu-și îndeplinește atribuțiile de serviciu.
„Am angajați care dorm cu capul pe birou și dacă îi prind și-i bag în comisia de disciplină, dau în judecată și câștigă. Este un dezechilibru între drepturile angajatului, care se întind pe opt pagini, și cele ale angajatorului care încap pe o singură pagină”, a mai comentat directorul DRDP Iași.
Șeful de District Adrian Brînzilă nu a răspuns la apelurile telefonice și la mesajele transmise de 7IAȘI.