Contract cu dedicație pentru familia Fenechiu. Mătușa a întocmit caietul de sarcini, nepotul câștigă licitația

Primăria comunei Miroslava, condusă de liberalul Dan Niță, ține morțiș să ofere pe tavă familiei Fenechiu un contract de circa 600.000 lei din bani publici pentru montarea unor stații de încărcare a vehiculelor electrice. După ce în urmă cu câteva luni, Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor a dispus anularea unei proceduri croite special pentru societatea fiului lui Relu Fenechiu, Primăria Miroslava a reluat procedura favorizând din nou firma acestuia. Caietul de sarcini a fost întocmit de firma mătușii, Sidonia Fenechiu, condițiile tehnice fiind făcute special pentru societatea Next Generation Technologies, administrată de nepotul Alex Fenechiu. Primăria Miroslava a suspendat procedura înainte ca CNSC să se pronunțe din nou. Firmelor participante li s-a impus condiția să dețină si sa opereze cu un program de operare la care are acces doar firma lui Fenechiu. „Compania Next Generation Technologies deține un contract cu singura firmă producătoare de soft de operare care deține în România certificate Open Charge Point Protocol. Prin impunerea acestui lucru, din nou se limitează accesul la această licitație”, susține o firmă din Cluj care a contestat procedura. La prima procedură, organizată de Primăria Miroslava în ianuarie și ulterior anulată de CNSC, au fost strecurate condiții absurde special pentru firma lui Fenechiu jr.: inițial, caietul de sarcini prevedea ca temperatura de funcționare a echipamentelor să fie cuprinsă între ”minus 20 de grade și plus 50 de grade Celsius”. La solicitarea lui Fenechiu, cerințele au fost modificate la o plajă de valori cuprinse între ”minus 35 grade și plus 70 grade Celsius”, exact cum erau menționate în fișa tehnică a echipamentelor furnizate de baronul PNL. În România, cea mai ridicată temperatură înregistrată a fost de plus 44,5 grade Celsius, în 1951, iar pe glob a fost de plus 63 grade Celsius, în 2019, astfel că modificarea făcută de Primăria Miroslava nu se justifică.

Combinație cu repetiție la Miroslava. O licitație anulată în urma unor contestații și reluată de primărie urma să fie adjudecată de aceeași societate pentru care prima procedură fusese special aranjată. Primăria Miroslava a reluat licitația pentru furnizarea unor stații de încărcare a vehiculelor electrice în comună, după ce la începutul anului Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a dispus anularea raportului procedurii. Procedura inițială a fost contestată de o firmă din Cluj – Napoca, care a demonstrat că licitația era servită pentru firma Next Generation Technologies, administrată de Alex Fenechiu. Noua licitație a fost contestată din nou de o altă firmă din Cluj, care a susținut același lucru, că procedura urmează să-i fie servită firmei fiului baronului liberal Relu Fenechiu. La mijloc este vorba de 593.800 lei, sumă fără TVA. Noua licitație a fost lansată pe 25 aprilie 2025, însă procedura a fost contestată destul de repede, pe 6 mai 2025.

Caiet de sarcini făcut de firma mătușii. Licitația servită pentru nepot

Firma General Security SRL din Cluj a demonstrat cum procedura a fost viciată, întreaga documentație fiind croită special pentru societatea Next Generation Technologies. De altfel, studiul de fezabilitate și caietul de sarcini au fost făcute de Sceptrum Optimal Systems SRL, firmă administrată de Sidonia Fenechiu, mătușa lui Alex, care a inclus în documente specificațiile care au ajutat firma Next Generation Technologies SRL.

Documentația de atribuire a fost concepută cu intenția de restrîngere artificială a concurenței, urmărindu-se favorizarea sau dezavantajarea nejustificată a unor operatori economici. Specificațiile tehnice trebuiau să permită tuturor operatorilor economici accesul egal la procedura de atribuire și nu trebuie să aibă ca efect introducerea unor obstacole nejustificate față de asigurarea unei concurențe efective între operatorii economici”, susține firma care a contestat procedura.

Cerință făcută după producătorul stațiilor importate de Fenechiu

În fișa de date a licitației se arată că stațiile trebuie să aibă o putere de 82kW (60 kw+ 22 kW), încărcare rapidă și încărcare lentă. Ulterior, în fișa tehnică este strecurată o specificație privind o putere suplimentară de 22 kW și dovedirea că stația poate fi modificată până la 40kW, trecând peste standardul actual de 22 kW.

„Această cerință abuzivă și total inutilă, ca aceste specificații să fie și dovedite cu certificate de testare, reprezintă o cerință artificială specifică companiei Next Generation Technologies, introdusă în mod abuziv de către proiectanți în proiectele tehnice, care comercializează singurele stații care respectă această caracteristică a producătorului Shenzhen Gegn. Compania care a întocmit SF-ul , Sceptrum Optimal Systems este o companie asociată companiei Next Generation Technologies, întocmind și caietul de sarcini și fișa tehnică. Această practică de manipulare a specificațiilor este implementată de către această firmă pentru a-și impune un avantaj ilegal în licitațiile din România”, arată firma din Cluj care a depus contestația.

Program software folosit doar la stațiile aduse de Fenechiu

Firma care a contestat procedura a mai arătat că în fișa tehnică au fost solicitate specificațiile unui sistem de operare care nu face parte din obiectul contractului.

Scopul acestei licitații este de proiectare, achiziție și montaj stații de încărcare și nu de achiziție soft de operare a acestora. Nu ar trebui permisă condiționarea unui anumit software. Compania Next Generation Technologies deține un contract cu singura firmă producătoare de soft de operare care deține în România certificate Open Charge Point Protocol. Prin impunerea acestui lucru, din nou se limitează accesul la această licitație, susține firma care a contestat procedura.

Licitația a fost suspendată până se va pronunța CNSC

Firma din Cluj a mai contestat și faptul că societățile participante erau nevoie să prezinte un cash-flow de 300.000 lei, sumă care urma să fie blocată în bănci pe perioada derulării licitației, și care ar fi blocat activitatea acestora pe întreaga perioadă. Contestația a fost depusă la CNSC, iar până la soluționarea acesteia, Primăria Miroslava a suspendat procedura.

Prima licitația a fost anulată. Era servită întregii familii

În luna ianuarie 2025, Primăria comunei Miroslava, atribuia contractul asocierii conduse de firma Engeko SA și partenerilor Next Generation Technologies, Sceptrum Optimal Systems. Practic, firma mătușii era atunci parte a contractului, ca ulterior să facă documentația. O firmă din Cluj, Ago Proiect Engeneering, a contestat la CNSC licitația, arătând că totul a fost viciat, după cum a arătat 7IAȘI într-un articol anterior (https://www.7iasi.ro/licitatie-servita-pentru-fenechiu-primaria-miroslava-a-inventat-canicula-de-70c-recordul-de-temperatura-in-romania-445c/)

Condiții făcute cadou pentru Fenechiu jr.

Modificarea specificațiilor tehnice prevăzute în caietul de sarcini s-a făcut ilegal, printr-o notă de clarificări, pentru ca firma lui Fenechiu să rămână singurul competitor. Inițial, caietul de sarcini prevedea ca temperatura de funcționare a echipamentelor să fie cuprinsă între ”minus 20 de grade și plus 50 de grade Celsius”. La solicitarea lui Fenechiu, cerințele au fost modificate la o plajă de valori cuprinse între ”minus 35 grade și plus 70 grade Celsius”, pentru a se plia după furnizorul din China, exact cum erau menționate în fișa tehnică a echipamentelor furnizate de baronul PNL. La noua licitație această cerință a fost scoasă. Comuna Miroslava a modificat și alte specificații, toate la solicitarea lui Fenechiu, și au avut ca scop favorizarea acestuia în câștigarea contractului.

 

Vlad ROTARU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here