Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Structura Centrală au reținut șase persoane sub acuzația de constituire a unui grup infracțional organizat și trădare. Potrivit informațiilor oficiale, gruparea a acționat, începând din 2023, cu scopul de a submina suveranitatea și independența statului român, având legături directe cu agenți ai Federației Ruse.
UPDATE 6 martie 2025, ora 09:52: Generalul-maior în retragere Radu Theodoru, în vârstă de 101 ani, este singurul suspect asupra căruia nu au fost dispuse măsuri preventive.
Acțiuni coordonate și legături cu Moscova
Ancheta DIICOT a relevat că, începând cu anul 2023, cinci inculpați, alături de un suspect, au constituit un grup infracțional organizat, urmărind slăbirea capacității de apărare a României și destabilizarea politică. În 2024, un alt inculpat s-a alăturat grupului, care acționa sub paravanul unei organizații ce funcționa după un model militar, cu structuri clare de comandă și execuție.
Potrivit procurorilor, membrii grupării au menținut contacte repetate cu agenți ai unei puteri străine, atât pe teritoriul României, cât și în Federația Rusă. Gruparea a utilizat platforme online pentru a recruta adepți și a disemina materiale video ce vizau notificarea autorităților române și a organizațiilor internaționale cu privire la intențiile lor politice și militare.
Planuri radicale: Retragerea României din NATO și schimbarea ordinii constituționale
Din datele anchetei reiese că inculpații au inițiat demersuri pentru a negocia cu factori politico-militari din afara țării retragerea României din NATO, eliminarea actualei ordini constituționale și desființarea partidelor politice. Planul viza formarea unui nou guvern compus din membri ai organizației, adoptarea unei noi constituții, schimbarea denumirii țării, a drapelului și a imnului național.
În luna ianuarie 2025, doi dintre inculpați s-au deplasat la Moscova, unde au purtat discuții cu persoane dispuse să sprijine preluarea puterii de stat în România, conform DIICOT.
Percheziții și măsuri judiciare
În cadrul anchetei, au fost efectuate opt percheziții domiciliare în București și în județele Ilfov, Giurgiu și Maramureș. Au fost ridicate mai multe probe, urmând ca patru dintre inculpați să fie prezentați joi în fața judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Curții de Apel București, cu propunere de arestare preventivă. Pentru alți doi inculpați, procurorii solicită măsura arestului la domiciliu.
Generalul-maior în retragere Radu Theodoru, cercetat în acest dosar, nu a fost vizat de măsuri preventive, însă investigațiile continuă pentru a stabili rolul exact pe care acesta l-a avut în cadrul grupării.
Implicarea Rusiei: Diplomați expulzați
Surse judiciare dezvăluie că doi diplomați de rang înalt din cadrul Ambasadei Rusiei la București au fost declarați persona non grata, fiind acuzați de implicare în activități ce au vizat sprijinirea grupării conduse de Călin Georgescu. Se presupune că aceștia au menținut legătura cu persoane din anturajul fostului candidat la prezidențiale, iar numele lui Ignatiev, adjunctul atașatului militar rus, figurează în dosarul penal.
Procurorii subliniază că acțiunile grupului infracțional organizat au vizat nu doar destabilizarea ordinii constituționale, ci și influențarea procesului democratic din România prin legături directe cu oficiali ruși.