La două săptămâni după descinderile de la CFR Călători, procurorii au reținut două persoane, un examinator și un concurent, și au anunțat că asupra acestora ar fi fost găsită o sumă de 6.400 lei, reprezentând șpaga pentru trucarea concursului. Surpriză însă, judecătorii au respins cererea de arestare, cei doi inculpați fiind eliberați de îndată. Conform anchetatorilor, fiecare cursant trebuia să cotizeze cu 400 lei pentru a promova examenul. Concurenților li se indicau răspunsurile corecte de la testele grilă, iar proba orală nici măcar nu mai era susținută.
La două săptămâni de la descinderile procurorilor de pe lângă Tribunalul Iași și a celor de la Direcția Generală Anticorupție (DGA) la CFR Călători, anchetatorii au decis să-i rețină pe doi dintre cei implicați în concursul pentru promovarea unui curs de formare în meseria de șef de tren. Procurorii i-au reținut pe Gherasim Rotar și pe Bogdan Popa, unul dintre cursanți și unul dintre cei patru membri ai comisiei de examinare. Gherasim Rotar a fost reținut pentru dare de mită, în vreme ce Bogdan Popa a fost reținut pentru luare de mită.
Șpagă pentru promovarea cursului de șef de tren
Conform procurorilor, în dimineața zilei de 24 septembrie 2024, în jurul orei 9:00, la parter, în zona ușii de acces de la Centrul Național de Calificare și Instruire Feroviară (CNCIF), Gherasim Rotar, conductor de tren și cursant al programului de formare profesională în meseria de șef tren, i-a oferit lui Bogdan Popa, instructor regional în cadrul Sucursalei CFR Călători, membru în comisia de examinare, suma de 6.400 lei. Banii au fost strânși de la fiecare din cei 16 cursanți (câte 400 lei de persoană). Banii au fost strânși în ziua examenului, iar Popa ar fi trebuit să-i ajute pe cursanți oferindu-le răspunsurile corecte la întrebările la testul grilă Solomon pe durata completării la calculator. Popa ar fi trebuit să-i ajute și printr-o ”evaluare superficială la proba orală în cazul în care urmau a fi evaluaţi doar de acest membru al comisiei ori prin nesusţinerea probelor orale şi practice ale examenului”, arată procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași. Examenul s-a desfășurat în baza unor întrebări generate printr-un program electronic, ca cele de la școala de șoferi. Fiecare cursant primește un test diferit. Nici comisia de examen și nici cursanții nu știau dinainte ce întrebări urmau să conțină testele. Practic, instructorul CFR, membru în comisia de examinare, ar fi trebuit să-i ajute pe cursanți cu răspunsurile pe loc. La pecheziție s-ar fi găsit niște bani într-un rucsac aflat în spatele sălii de curs.
După descinderi, cursanții au fost chemați pe rând la audieri. Mașina instructorului CFR a fost verificată de procurori
La mai bine de două săptămâni de la descinderile la sediul Centrului de calificare, procurorii au decis, să-i rețină pe cei doi. Procurorii i-au audiat pe toți cei implicați în desfășurarea concursului și au decis să-i plaseze în arest preventiv pentru 24 ore pe Gherasim Rotar și Bogdan Popa. Instructorul din cadrul Companiei de Căi Ferate a fost și singurul membru al comisiei de examinare căruia i-a fost percheziționată mașina în dimineața concursului. Din comisia de examinare au mai făcut parte și Constantin Tertegi, președinte, Marius Mocanu, membru, angajați ai Centrului Național de Calificare și Instruire Feroviară București, dar și Florin Prisăcariu, șefului Centrului de la Iași.
Instanța i-a plasat sub control judiciar pentru 60 zile. Instructorul CFR Călători nu se poate întoarce însă la serviciu
Deși procurorii au cerut arestarea celor doi, magistrații de la Tribunalul Iași i-au pus pe Rotar și Popa sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile. Popa nu se poate întoarce însă la serviciu în toată această perioadă. ”Respinge, ca neîntemeiată, propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi în dosarul de urmărire penală nr. 462/260/P/2024, privind pe inculpatul Rotar Gherasim, în prezent aflat în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Iaşi, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită prevăzută de art. 290 alin,. 1 cod penal şi pe inculpatul Popa Bogdan, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, prevăzută de art. 289 alin. 1 Cod penal. În baza dispoziţiilor art. 227 alin. (1) din Codul de procedură penală, dispune punerea în libertate a inculpaţilor Rotar Gherasim şi Popa Bogdan, deţinuţi in Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Iaşi, dacă aceştia nu sunt reţinuţi sau arestaţi în altă cauză”, se arată în decizia magistraților de la Tribunalul Iași.
Percheziții făcute după o sesizare de la CFR Călători
Promovarea examenului le permite acestor persoane să avanseze profesional în funcție atunci când se eliberează un post de șef de tren, o treaptă ierarhica superioară care le aduce și un salariu mai mare. Potrivit informațiilor, oamenii legii au acționat ca urmare a unei sesizări primite de la directorul Regionalei Iași a CFR Călători, Ioan Grădinariu. Pe un grup de whatsapp al angajaților din CFR Călători s-a vehiculat ideea că între cei 15 participanți la examen există o persoană care ar fi avut bani marcați pentru a-i oferi comisiei. Acest lucru ar explica percheziția efectuată asupra celor trei membri ai comisiei. Într-o discuție anterioară cu 7IAȘI, Ioan Grădinariu a negat implicarea sa, însă a precizat că a cerut lămuriri de la Parchet după ce au început să apară citații pe numele unor angajați.
Vlad ROTARU
după albirea lui sorin Trandafirescu, chiar cât a vândut individul din cfr?(necolaiciuc 2 spălat de frați), când era la minister, prin amânarea la nesfârșit a proceselor la Cluj, cu complicitatea total intamplatoare a dna; urmează acum un justițiar la conducea cfr Iași care a găsit un acar Păun. Acum vagoanele vor fi curate trenurile vor ajunge la timp.
Căutați că ce sa făcut la Iași se întâmplă în toate regionalele cu șpăgi in tot felul de examinări și angajări pe funcția …