Pentru a justifica lefuri plătite degeaba, Primăria Iași și Poliția Locală raportează anual amenzi care nu se încasează niciodată. Municipalitatea anunță bombastic că strânge sume considerabile din sutele de amenzi aplicate cerșetorilor. În realitate, sunt bani care nu ajung niciodată în visteria orașului. În plus, amenzile și campaniile primăriei nu au niciun efect. Zona pietonală a bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt este populată zilnic de zeci de cerșetori chiar sub nasul polițiștilor locali. Contrastul este izbitor: trecătorii fac poze lângă caii Poliției Locale, iar la câțiva metri distanță dau de mame cu copii la gât, bătrâni și persoane cu dizabilități care apelează la mila publică. Raportările oficiale sunt umflate pentru a justifica salarii ale polițiștilor plătite degeaba: de la începutul anului, Poliția Locală a dat peste 700 de amenzi pentru cerșetorie în valoare de aproape 100 mii lei. Primăria refuză să spună câte dintre aceste amenzi au fost și plătite.
Primăria Iași și Poliția Locală au ajuns să raporteze sume amețitoare de pe urma unor amenzi care nu se încasează niciodată la bugetul local. Autoritatea locală raportează amenzi provenite din cerșetorie, care însă nu sunt plătite de cei sancționați, dar care dau bine la public. În primele nouă luni din 2022, Poliția Locală Iași, instituție subordonată primăriei, a raportat aplicarea a 662 de amenzi date la legea 61/1991 ce prevăd „apelarea, în mod repetat, la mila publicului, de către o persoană aptă de muncă, precum și determinarea unei persoane la săvârșirea unor astfel de fapte”. Conform Primăriei au fost aplicate sancțiuni în valoare totală de 90.840 lei (peste 18 mii de euro) pentru cerșetorie. În alte 73 de cazuri, polițiștii locali au dat avertisment scris. Doar că autoritatea locală nu a și spus cât suma totală a și fost încasată la bugetul local.
Raportări fanteziste făcute de angajații Primăriei
Poliția Locală a raportat că a sancționat sute de cerșetori pe străzile din municipiul Iași și că a descurajat acest fenomen. Și totuși, aceștia sunt o prezență obișnuită pe străzile orașului. Numai în zona centrală, chiar pe pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt, aceștia au devenit o prezență obișnuită, chiar la doi pași de polițiștii care patrulează zilnic în zonă.
„Nu apreciem dacă este mult sau puțin, însă aceste sancțiuni contravenționale au fost aplicate unui număr de 254 persoane apte de muncă. Cu privire la acest număr, atât Poliția Locală, cât și unii cetățeni ai municipiului și-au exprimat opinia că sunt mulți- opinie exprimată prin cele 90 de sesizări pe care instituția le-a primit prin apeluri telefonice, prin poșta electronică și prin aplicația City Report. Fenomenul nu poate fi eradicat sau diminuat numai prin aplicarea sancțiunilor contravenționale sau implicarea altor autorități publice și organizații neguvernamentale, ci și printr-o implicare a locuitorilor milostivi, care încurajează acest fenomen”, au susținut cei de la Poliția Locală.
Campanie inutilă a primăriei! Mihai Chirica: „Nu putem lăsa ca acest fenomen să devină necontrolabil”
Anul trecut, municipalitatea a lansat și o campanie intitulată „Spune nu cerșetoriei”, campanie derulată în oraș și care a vizat în distribuirea unor pliante ieșenilor despre evitarea cerșetorilor. Conform Poliției Locale, în perioada similară din 2021 au fost date 677 de sancțiuni pentru cerșetorie. Nici atunci, primăria nu a spus cât a încasat la bugetul local. Practic, municipalitatea a derulat o campanie care nu a avut nici un efect din moment ce numărul de sancțiuni pentru cerșetorie a crescut față de anul precedent, în ciuda declarațiilor primarului Mihai Chirica. „Cerșetoria, însoțită de marginalizarea socială, dar și de abandon școlar, sunt probleme pe care le urmăresc cu maximă atenție în activitatea mea de primar. Combaterea acestor flageluri este deosebit de importantă pentru comunitatea ieșeană pentru că acestea au consecințe pe termen lung și foarte nocive. Criza economică și socială generată de pandemia Covid-19, transferul unor persoane rău famate dinspre Occident spre acasă au accentuat prezența cerșetorilor la Iași. Trebuie să intervenim repede și cu toate mijloacele. Nu putem lăsa ca acest fenomen să devină necontrolabil”, spunea primarul Mihai Chirica la lansarea campaniei ”Spune nu cerșetoriei”.
Primăria nu știe câți bani a încasat din amenzi
Deși a anunțat că a dat sute de amenzi pentru cerșetorie în 2022, primăria nu a spus și câte dintre acestea s-au transformat în venituri la bugetul local. Și asta pe motiv că nu știe. Pe hârtie, amenzile date au fost cuprinse între 100 și 500 lei, însă municipalitatea susține că nu poate spune câți dintre cei amendați au și plătit. „Având în vedere că în evidența fiscală a municipiului Iași se înregistrează doar temeiul în baza căruia se aplică sancțiunile contravenționale nu și fapta pentru care se aplică, nu vă putem furniza informații despre sumele încasate”, mai susțin oficialii Primăriei Iași.
Numai pe pietonalul de lângă primărie pot fi văzuți zilnic cerșetori, de la femei cu copii în brațe, la bătrâni sau persoane cu handicap care apelează la mila trecătorilor și care nu par a fi deranjați de polițiștii locali ce se plimbă prin zonă.
Vlad ROTARU