O firmă cu sediul în comuna Valea Lupului s-a ales cu o amendă record de la Inspectoratul Teritorial de Muncă: 80.000 lei. Motivul: patru persoane au fost descoperite că lucrau la negru. Cei patru angajați fără contracte de muncă habar nu aveau pentru ce firmă lucrează, cunoscând doar prenumele patronului societății, ”domnul Alex”. Societatea sancționată de ITM a încercat să scape de amendă înregistrând în Revisal, după controlul ITM, contractele de muncă a celor 4 angajați.
”Lucrăm pentru domnul Alex”
O firmă de construcții din zona metropolitană afost prinsă cu oameni lucrând la negru pe șantier din zona Rediu. Inspectorii ITM Iași au aplicat firmei Moroservice Construct SRL au aplicat o amendă de 80.000 lei după ce au verificat societatea de două ori în decurs de câteva zile. Primul control pe șantierul respectiv a avut loc în data de 30 mai 2022 și a fost efectuat de către ITM împreună cu Inspectoratul de Jandarmi Județean Iași, Inspectoratul de Poliție Județean Iași, Serviciul pentru Imigrări. La acea dată, cei patru muncitori au declarat atunci că nu știu numele exact al firmei pentru care lucrează deoarece nu au semnat un contract de muncă cu firma în cauză. Muncitorii știau doar numele administratorului, ”domnul Alex”, fără a cunoaște alte date despre angajator. Au menționat numele societății Sepro Complete Building SRL ca fiind posibilul angajator. Toți patru au declarat în scris că și-au început activitatea pe data de 23 mai și că nu au primit niciun document din partea angajatorului. La o zi distanță, o altă societatea decât cea menționată de muncitori, SC Moroservice SRL, a înregistrat în Revisal contractele de muncă ale celor patru angajți. Conform datelor din aplicație, contractele au fost întocmite pe data de 31.05.2022 cu începere a activității de pe data de 1 iunie.
La o săptămână, din nou în off-side
Exact la o săptămână după primul control, ITM a revenit în șantierul de la Rediu și a stat de vorbă cu cei patru angajați depistați anterior că lucrează la negru. Spre surprinderea lor, inspectorii ITM au constatat că nici de această dată angajații nu cunoșteau numele firmei pentru care lucrează. Deși Moroservice înregistrase în Revisal contractele de muncă a celor patru, angajații le-au spus din nou inspectorilor ITM că nu au semnat niciun document cu nicio firmă. La data celui de al doilea control, ITM a solicitat administratorului Moroservice să prezinte contractele de muncă semnate de cei patru muncitori necalificați. Palaghia a susținut că cele patru contracte se află la sediul firmei de contabilitate cu care colaborează și nu pot fi puse la dispoziție în acel moment. Nici două zile mai târziu când a fost chemat la sediul instituției pentru a da relații cu privire la cele descoperite de ITM, Palaghia a refuzat să pună la dispoziție documente sau să ofere în scris informațiile referitoare la cei 4 muncitori.
Amendă uriașă pentru munca la negru
În cursul zilei de 14 iunie 2022, inspectorii ITM au încheiat un proces verbal pentru cele două controale efectuate pe 30 mai și 6 iunie pe șantirul din Rediuunde lucra firma lui Palaghia. Pentru patru persoane ce lucrau pe acel șantier, firma nu a prezentat copii ale contractelor de muncă, iar angajații au declarat că nu au semnat niciun contract. În aceste condiții, ITM a aplicat o amendă totală de 80.000 lei, respectiv câte 20.000 lei pentru fiecare angajat depistat că lucra fără forme legale. ”Angajatorul nu păstrează la locul de muncă copii ale contractelor individuale de muncă ale salariaților care lucrează în acel loc de muncă, așa cum prevede art.16, al.4 din Legea 53/2003. Constatarea a fost realizată la 6 iunie 2022, ora 11.47, cu ocazia vizitei de inspecție inopinate, efectuate la punctul de lucru- șantier construcții în localitatea Rediu. Moroservice Construct SRL nu a prezentat copii ale contractelor individuale de muncă pentru cele patru persoane”, se arată în nota de constatare a inspectorilor ITM.
La negru cu salariu de 3.000 lei
Inspectorii ITM au arătat că cei 4 angajați au declarat că lucrează la firma lui Palaghia din 23 mai 2022 fără a avea în formă scrisă încheiate contractele individuale de muncă. Aceștia lucrau ca muncitorinecalificați pe un salariu de 3.000 lei, cu un program de lucru între 7.00 și 17.00. Cei patru au declarat pe propria răspundere că nu au semnat nici un contract de muncă, deși angajatorul ar fi transmis prin aplicația Revisal datele acestora, fără respectarea în totalitate a legislației. ”În registru se înregistrează anterior începerii activității, datele menționate pentru persoanele care urmează să desfășoare activitate în baza unui contract individual de muncă. Se constată că la data vizitei de inspecție, numiții desfășurau activitate ca muncitori necalificați în folosul SC Moroservice Construct SRL, conform declarațiilor acestora, fără a avea încheiate contractele individuale de muncă”, se menționează în adresă.
Cum se apără administratorul firmei?
Alex George Palaghia a contestat amenda în instanță motivând că cei patru aveau contractele valabile înregistrate anterior controlului. Palaghia a menționat că a înregistrat în Revisal contractele cu data de 31 mai 2022 și că cei patru au primit la rândul lor documentele respective. În plus, firma a cerut înlocuirea amenzii cu avertisment. ”Subscrisa nu a intenționat în nici un moment eludarea legii, cei patru salariați beneficiind de toate drepturile și garanțiile prevăzute de lege în prezent, fiindu-le garantate formele de protecție prevăzute de lege pe durata desfășurării activității. Așa cum rezultă din contractele de muncă, cei patru salariați au semnat și primit un exemplar al acestora la data de 31 mai 2022, deci anterior începerii activității pentru subscrisa. Considerăm că este lipsită de logică afirmația agentului constatator care consideră că <<din eroare>>, cei patru angajați au declarat la data de 30 mai 2022 că lucrează în beneficiul Sepro Complete Building SRL, dar nu ar fi putut indica SC Moroservice Construct SRL. Astfel, procesul verbal de constatare și sancționare a contravențiilor este nelegal deoarece fapta pentru care s-a aplicat sancțiunea amenzii în cuantum de 80 mii lei nu există” a precizat administratorul în cererea de chemare în judecată. Conform Ministerului de Finanțe, pe anul 2021, firma lui Palaghia a avut doar 4 angajați, o cifră de afaceri de 1,8 milioane lei, un profit de 125 mii lei și datorii de aproape 540 mii lei.