Senator USRPLUS, Cristi Berea: Desființarea SIIJ este acum în mâinile Parlamentului

Desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a primit aviz favorabil din partea Comisiei de la Veneția. Practic, în acest moment nu mai există niciun alt motiv pentru care secția să nu fie desființată, USRPLUS asumându-și acest demers încă de la intrarea la guvernare. Așteptăm să vedem ce decizie vor lua celelalte formațiuni politice. Dacă și de această dată desființarea va fi blocată în Parlament, va fi mai mult decât limpede cine nu își dorește o justiție echitabilă în România și cine se agață de tot felul de tertipuri pentru a fenta sistemul judiciar.

 

Această secție a fost gândită încă de la început drept un instrument de intimidare a magistraților și protejare a infractorilor, practic a fost făcută doar pentru a transfera dosarele sensibile de la DNA la SIIJ, având competența de a investiga orice magistrat menționat într-o plângere. Ideea a ieșit din biroul lui Liviu Dragnea, în octombrie 2018, pe vremea când acesta devenea copleșit de dosarele penale în care era implicat.

 

La acea vreme SIIJ-ul, sub conducerea numitei politic Adina Florea, a vrut transferarea dosarului Tel Drum de la DNA la SIIJ, dosar în care de altfel, era implicat domnul Liviu Dragnea, care practic a numit-o în funcție pe aceasta. Adina Florea s-a apucat să o pună sub control judiciar chiar și pe L.C. Kovesi, lucru care de altfel a victimizat-o pe aceasta în ochii cetățenilor, propulsând-o direct în fruntea Parchetului European.

 

La doi ani și jumătate de la înființare, SIIJ nu a reușit să trimită în judecată niciun magistrat, în schimb au fost tocați 15 milioane de lei din banii publici. O altă risipă pesedistă, o formațiune menită să plătească niște salarii babane unora dispuși să instrumenteze dosare la comandă.

 

Mesajul Comisiei de la Veneția a fost unul ferm și clar: desființarea SIIJ este “primul pas urgent” în reformarea justiției din România. De asemenea, se recomandă și eliminarea tuturor amendamentelor votate în Camera Deputaților deoarece acestea „ridică numeroase semne de întrebare, atât pe conținut, cât și pe procedură”.  

 

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a declarat că își dorește ca săptămâna viitoare Senatul să se întrunească într-o sesiune extraordinară pentru a pune pe ordinea de zi proiectul de lege pentru desființarea SIIJ în forma inițială, astfel încât să nu fie transformată Secţia actuală într-o altfel de SIIJ, cu altă denumire, în cadrul Parchetului General.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here