Tunurile lui Chirica ruginesc în parcarea Salubris. 350.000 de euro, bani aruncați pe jos

Utilaje de 350.000 euro stau nefolosite în curtea Salubris: trei sisteme de pulverizare și o autoutilitară @ Primăria Iași și Salubris SA au continuat să facă achiziții costisitoare pentru dezinfecția străzilor, deși Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a anunțat că aceste activități sunt total inutile și ineficiente @ „Străzile și trotuarele nu sunt considerate căi de infecție pentru COVID 19  iar dezinfectanții sunt inactivați de murdărie și deșeuri prin urmare nu este  recomandată pulverizarea acestora pentru a elimina sau inactiva virusul”, anunța INSP pe site-ul www.insp.gov.ro @ Pe primar nu-l interesa, el își lăuda propriul geniu: „Suntem primul oraș care am ieșit cu materiale dezinfectante pe spațiile publice atât cele carosabile, necarosabile și alte categorii de spații publice și suntem deținătorii și a unui echipament unic în România de pulverizarea de materiale dezinfectante” @ Mihai Chirica a intervenit personal și a impus Salubris SA să facă aceste achiziții @ „La lista de investiții pentru anul 2020, venim cu propunerea de a introduce două sisteme de pulverizare a vaporilor de apă sau dezinfectant. Unul deja îl avem și îl folosim în acest moment. Vrem să mai luăm încă două pentru a susține programul de combatere a răspândirii virusului coronavirus”, spunea Mihai Chirica în ședința Consiliului Local din din 31 martie 2020 @ Șefii Primăriei Iași, mai tari ca Mama Omida: primul „tun ca în Wuhan” a fost cumpărat de Salubris SA cu câteva luni înainte de izbucnirea pandemiei @ Ce se întâmplă cu utilajele care au costat 350.000 de euro, nimeni nu vrea să spună @ Toate utilajele au fost achiziționate de la aceeași firmă, furnizorul de casă al Salubris, Grădinariu Import Export SRL @ Primarul Mihai Chirica și directorul Salubris SA, Cătălin Neculau, nu răspund la nicio întrebare @ La această risipă se adaugă achizițiile de dezinfectant la prețuri duble, pe care Mihai Chirica le-a ascuns timp de un an de zile

Pandemia, pretextul ideal pentru achiziții indecente decontate din bani publici! Trei sisteme de pulverizare și o autoutilitară care au costat în total 350.000 de euro zac nefolosite de luni de zile în parcarea Salubris de pe strada Aurel Vlaicu. Este vorba de celebrele tunuri folosite pentru împrăștierea dezinfectantului pe străzile Iașului.

 

„Suntem primul oraș care am ieșit cu materiale dezinfectante pe spațiile publice atât cele carosabile, necarosabile și alte categorii de spații publice și suntem deținătorii și a unui echipament unic în România de pulverizarea de materiale dezinfectante”, anunța triumfător Mihai Chirica în luna martie a anului trecut.

Numai că, la scurt timp, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), anunța că acțiunile de dezinfecție a străzilor sunt total inutile și ineficiente. Anunțul unei instituții guvernamentale ar fi trebuit să potolească elanul primarului și să stopeze risipa banului public. Nu s-a întâmplat însă așa.

„Străzile și trotuarele nu sunt considerate căi de infecție pentru COVID 19  iar dezinfectanții sunt inactivați de murdărie și deșeuri prin urmare nu este  recomandată pulverizarea acestora pentru a elimina sau inactiva virusul”, anunța INSP pe site-ul www.insp.gov.ro

Chirica, mândru de propriul geniu: „suntem unici, suntem primii”

În ședința Consiliului Local Iași din data de 31 martie 2020, primarul Mihai Chirica propunea personal un amendament la proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli al Societății Salubris SA.

Atunci, acesta a susținut că lista de investiții a Salubris SA trebuie suplimentată cu încă două sisteme de pulverizare, tocmai pentru a limita răspândirea Coronavirus pe teritoriul municipiului Iași. Ulterior, alături cele două sisteme de pulverizare, urma să apară și o autoutilitară 6X4.

Mihai Chirica (31 martie 2020 – procesul verbal al ședinței de Consiliu Local):

„O să fie o intervenție de făcut. La lista de investiții pentru anul 2020, venim cu propunerea de a introduce două sisteme de pulverizare a vaporilor de apă sau dezinfectant. Unul deja îl avem și îl folosim în acest moment. Vrem să mai luăm încă două pentru a susține programul de combatere a răspândirii virusului coronavirus. Deci prin urmare la poziția 24, din anexa la buget, lista de investiții pentru anul 2020 să fie cuprinse două echipamente cu suprastructură și sistem pentru pulverizarea vaporilor in atmosferă”

Anterior, în cadrul aceleiași ședințe a Consiliului Local, Mihai Chirica lăuda eficiența sistemelor de pulverizare a vaporilor în lupta cu Coronavirus:

„Deci noi acționăm, chiar din prima zi a pandemiei am ieșit la spălările repetate a străzilor cu detergenți și cu materiale dezinfectante. Suntem primul oraș care am ieșit cu materiale dezinfectante pe spațiile publice atât cele carosabile, necarosabile și alte categorii de spații publice și suntem deținătorii și a unui echipament unic în România de pulverizarea de materiale dezinfectante, de soluție dezinfectant pe străzi și trotuare pe care îl folosim doar în perioada de noapte după orele 22:00 pentru a nu intra în contact direct cu oamenii”

Tunurile, achiziționate de la furnizorul de casă al Salubris SA

Bugetul Salubris SA a fost aprobat cu opoziția a doar trei consilieri locali, astfel încât societatea de salubritate a organizat procedurile de achiziționare a sistemelor pentru pulverizare, dar și a unei autoutilitare 6X4 pentru transport.

Contractul a fost adjudecat în cadrul unei proceduri electronice de către firma Grădinariu Import Export SRL, furnizorul tradițional al Salubris SA de orice fel de echipamente utilaje, consumabile sau accesorii.

Valoarea contractului pentru „furnizare autospecială 6×4 transport containere cu cârlig tip hoolift și container macara și furnizare 2 suprastructuri/sisteme pentru pulverizare vapori apă” a fost de 1.409.000 lei.

Aceste utilaje au fost livrate, dar zac de luni de zile, nefolosite în curtea Salubris SA de pe strada Aurel Vlaicu.

Mama Omida: primul tun, achiziționat cu câteva luni înainte de pandemie

Primul sistem de pulverizare a fost achiziționat de către Salubris SA în august 2019, cu câteva luni înainte de izbucnirea pandemiei de Coronavirus.

Echipamentul a fost cumpărat de la aceeași firmă, Grădinariu Import Export SRL, pentru suma de 284.500 lei, echivalentul a aproximativ 60.000 de euro.

Justificarea acestei achiziții a fost „stoparea efectelor poluării”. Trebuie precizat că astfel de sisteme de pulverizare au efect local și se folosesc de obicei pe șantiere, lângă carierele de piatră ori minele de cărbune, pentru a nu permite ridicarea în atmosferă a particulelor de praf ori a altor reziduuri.

Primarul Mihai Chirica și directorul Cătălin Neculau nu au răspuns la apelurile 7IAȘI pentru a oferi explicații cu privire la achizițiile din bani publici făcute sub pretextul pandemiei.

În urmă cu aproximativ două săptămâni, 7IAȘI dezvăluia cum, sub pretextul combaterii efectelor pandemiei, Primăria Iași și Salubris SA au cumpărat  cantități însemnate de dezinfectant, chiar și la prețuri duble.

 

 

Tunul lui Chirica în pandemie. Ce a ascuns primarul ieșenilor timp de un an de zile

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here