„Vom face în regim de urgență solicitare către unitatea de învățământ pentru încetarea contractului de muncă al profesorului Șerban, pentru ca în cel mai scurt timp acesta să-și înceteze calitatea de cadru didactic la clasa respectivă”, a declarat Genoveva Farcaș, Inspector școlar general Iași, pentru Edupedu.ro
Profesor pensionar și angajat în regim de plata cu ora, Constantin Șerban este consilier județean din partea PNL, dar face parte și din conducerea școlii, fiind desemnat de liberali să reprezinte Consiliul local în Consiliul de Administrație al școlii.
Învățătorul Constantin Șerban este un apropiat al șefului PNL Iași, Costel Alexe, inculpat într-un dosar DNA în care procurorii îl acuză că a luat mită 22 de tone de tablă de la combinatul siderurgic din Galați pe când era ministru al Mediului. De altfel, în noiembrie anul trecut învățătorul Constantin Șerban a fost acuzat că a bătut o elevă, dar a fost sancționat cu „observație scrisă”.
Întrebată dacă poate face parte din CA al școlii ca reprezentant al Consiliului Local, deși este consilier județean, inspectoarea școlară generală din Iași, Genoveva Farcaș, a declarat că „conform legislației, Inspectoratul Școlar Județean solicită Consiliului Local și Primarului să transmită pentru fiecare unitate de învățământ reprezentanții în consiliile de admininistrație pentru anul școlar în curs. Domnul Șerban a fost desemnat de către PNL reprezentant al Consiliului Local al Municipiului Iași în consiliul de administrație al școlii. De asemenea, există și un reprezentant al primarului”.
Întrebată dacă i se pare corectă prima sancțiune primită în decembrie de învățător, acuzat atunci că a lovit o elevă, inspectoarea școlară generală a răspuns: „Eu trebuie să respect decizia pe care a luat-o comisia de cercetare disciplinară. Însă în ce mă privește, ca profesor și pedagog, astfel de atitudini trebuie aspru sancționate. Deci sancțiunea pe care o primește un cadru didactic care abuzează fizic sau psihic un elev trebuie să fie una extrem de severă. Adică mult mai mult decât o observație scrisă”.
„În toată această perioadă [din noiembrie 2020 până în prezent – N.Red.], noi am monitorizat prin inspecțiile făcute în școala respectivă activitățile cadrelor didactice și din noiembrie până în acest moment noi nu am mai avut nicio sesizare sau constatare în școala respectivă cu privire la o abatere a cadrului diactic. Ca atare, am constatat că acea sancțiune aplicată de școală și-a făcut efectul din punctul de vedere al comportamentului cadrului didactic. Dar iată că lucrurile nu stau așa și sunt extrem de grave gestul și atitudinea domnului învățător, drept pentru care voi propune încetarea contractului de muncă”, a declarat Genoveva Farcaș.
Inspectorul general din Iași a precizat că „este și o anchetă demarată de alte instituții, poliție, e un proces pe rol și așteptăm și din perspectiva respectivă să vedem care sunt constatările în speța din noiembrie anul trecut”.
Întrebată dacă inspectoratul nu putea interveni atunci când a văzut că școala a propus sancțiunea „observație scrisă” într-un caz în care învățătorul a fost acuzat de lovirea repetată a unei elev, Farcaș a răspuns: „legislația este extrem de restrictivă și, din păcate, decizia și cercetarea disciplinară se iau în exclusivitate la nivelul unității de învățământ. Cu alte cuvinte, școala este într-o primă instanță cea care trebuie să facă verificările și să dispună sancțiunile, ceea ce am și făcut. În această etapă, însă, considerând că această atitudine e una repetitivă, vom lua această decizie de solicitare către unitatea de învățământ a întreruperii contractului de muncă”.