EXCLUSIV! Rechizitoriul inculpatului Chirica Mihai (vol. I)

Dosarul Skoda, în care primarul Mihai Chirica este trimis în judecată, abordează două probleme: licitația și contractul ilegal încheiat pentru achiziționarea mașinilor, dar și demersurile făcute de șefii Primăriei Iași pentru a ascunde ilegalitățile, după ce Parchetul și Curtea de Conturi au intrat pe fir @ În rechizitoriu se vorbește și despre presiuni: șefii municipalității țipau la funcționari sau le ofereau prin telefon „sugestii imperative” pentru a fabrica documente care să acopere măgăriile @ Mihai Chirica s-a implicat direct în acțiunea de spălare a urmelor, declanșată după ce Curtea de Conturi și Parchetul au început să ceară informații și documente @ În acest sens la Primărie și la Poliția Locală s-au fabricat referate și documente, ba chiar și o hotărâre de Consiliu Local, se arată în rechizitoriu @ Pentru a ascunde afacerea au inventat un schimb de autoturisme între Primăria Iași și Poliția Locală: 4 limuzine Skoda nou nouțe pentru o Dacia Break, o Dacia Supernova, un Espero și un Hyundai @ Doar ultimul autoturism avea acte și se putea deplasa pe roți @ „Martorul Spătăreanu Petru a fost chemat în biroul domnului viceprimar de la vremea respectivă, Chirica Mihai, care i-a indicat mărcile celor patru autoturisme ce urmau a fi predate către Poliția Locală. Conform indicațiilor inculpatului Chirica Mihai, martorul s-a deplasat la locația unde erau parcate mașinile, a fotografiat cele patru autoturisme indicate, apoi a listat fotografiile și le-a dus la cabinetul inculpatului Chirica Mihai”, se arată în rechizitoriu @ Au conceput și un document fals, antedatat, pentru a crea aparența de legalitate @ „ (…)din verificările ulterioare, numărul respectiv de înregistrare (791) la nivelul Poliției Locale a fost, în realitate, atribuit unui alt înscris (o adeverință eliberată de instituția respectivă necesară unui angajat pentru medicul de familie)”, au mai descoperit procurorii @ Șoferii primăriei și funcționarii audiați au confirmat că mașinile Skoda au fost folosite doar de șefii primăriei și niciodată de Poliția Locală @ Primăria a plătit și numere preferențiale pentru primar, viceprimari și secretarul CL @ „S-au comportat ca și cum mașinile primăriei erau bunuri personale”, sesizează procurorul în actul de trimitere în judecată @ Volumul mare de informații și declarații ne obligă să prezentăm dezvăluirile din rechizitoriu pe parcursul mai multor ediții @ Astăzi, primul articol din această serie, doar în 7IAȘI!

7IAȘI prezintă în exclusivitate detaliile cele mai importante din rechizitoriul de 80 de pagini prin care primarul Mihai Chirica a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu.

Replica lui Chirica, „nu este un dosar de corupție!”, este o fumigenă. Procurorii au arătat că acesta a participat la demersurile ce priveau mușamalizarea afacerii, anume licitația trucată și contractul ilegal încheiat de Primăria Iași pentru achiziționarea a patru autoturisme Skoda cu dotări și accesorii de top. Mașinile au fost achiziționate sub pretextul folosirii acestora de către Poliția Locală, dar în realitate erau întrebuințate ca bunuri personale de șefii Primăriei Iași, rețin procurorii în rechizitoriu.

Cele mai grave fapte consemnate de anchetatori se referă însă la încercările inculpaților din dosar de a mușamaliza afacerea după ce Curtea de Conturi și chiar Parchetul au început să facă cercetări.

Chirica&co fabrica documente, referate, cereri și chiar o hotărâre de Consiliu Local pentru a crea aparența de legalitate în ceea ce privește derularea contractului Skoda.

Pentru că nu exista justificare pentru acest contract, au inventat un referat cu număr de înregistrare fals și au realizat un schimb de autoturisme fictiv între Poliția Locală și Primăria Iași. În acte, Poliția Locală a renunțat la cele 4 limuzine Skoda nou nouțe, primind la schimb din partea Primăriei Iași o Dacia Break, o Dacia Supernova, un Espero și un Hyundai. Doar ultimul autoturism avea acte și se putea deplasa pe roți.

Mai precis, inculpații au încercat să ascundă faptul că mașinile Skoda nu au fost folosite vreodată de Poliția Locală și că, realizând că acestea nu pot fi folosite la misiunile de patrulare, trebuie să se efectueze un schimb de autoturisme între Primărie și Poliția Locală.

„Conform indicațiilor inculpatului Chirica Mihai, martorul s-a deplasat la locația unde erau parcate mașinile”

Zeci de martori au fost audiați de procurori, printre aceștia numărându-se funcționari ai Primăriei Iași din cadrul Serviciului Administrativ, condus la acea vreme de Costel Chișcă, dar și șoferi sau angajați responsabili de parcul auto.

Cristina Oteleanu
Cristina Oteleanu

„Martorul Spătăreanu Petru a primit o dispoziție verbală de la șefa sa (șefa Biroului Reglementare Transporturi Urbane), doamna Oțeleanu Cristina să întocmească un referat de specialitate pentru inițierea unui proiect de hotărâre de Consiliu Local prin care să se decidă predarea către Poliția Locală Iași a patru autoturisme ce se aflau parcate în baza SC Servicii Publice Municipale SA.

Ulterior primirii acestei dispoziții (din câte își amintește martorul peste câteva zile), Spătăreanu Petru a fost chemat în biroul domnului viceprimar de la vremea respectivă Chirica Mihai, care i-a indicat mărcile celor patru autoturisme ce urmau a fi predate către Poliția Locală. Conform indicațiilor inculpatului Chirica Mihai, martorul s-a deplasat la locația unde erau parcate mașinile, a fotografiat cele patru autoturisme indicate, apoi a listat fotografiile și le-a dus la cabinetul inculpatului Chirica Mihai.

La un moment ulterior, a fost încheiat procesul verbal de predare-primire a celor patru autoturisme („un autoturism marca Dacia Break, un autoturism marca Dacia Supernova, un autoturism marca Daewoo Espero, un autoturism marca Hyundai”)”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași.

Mașini aduse cu platforma. „Nu se aflau în stare de funcționare”

Un alt martor, angajat la dispeceratul Poliției Locale, a confirmat în fața procurorilor că mașinile oferite la schimb pentru cele patru Skoda nu erau bune de nimic. Au fost aduse pe rampă, erau vechi și imposibil de folosit.

„Martorul Filote Dorel, șef al Biroului Dispecerat: în anul 2015, când a revenit din concediu, a constatat că în curtea Poliției Locale se aflau patru autoturisme, respectiv un Hyundai, un Espero, o Dacia Supernova și o Dacia Break, respectiv niște mașini uzate care au rămas exact în locul în care au fost descărcate de pe platforma cu care fuseseră aduse. După părerea martorului, acele autoturisme erau foarte vechi și nu se aflau în stare de funcționare, motiv pentru care știe sigur că nu au fost folosite niciodată în activitatea Poliției Locale Iași.”, au consemnat anchetatorii.

Curtea de Conturi a descoperit ilegalitatea. Au încercat să-și șteargă urmele

Șefa Biroului Achiziții de la Poliția Locală, Corina Lazăr a fost audiată de procurorii și a arătat că demersurile privind realizarea schimbului de autoturisme cu Primăria Iași au avut ca motiv real descoperirile făcute de inspectorii Curții de Conturi, care au controlat contractele Primăriei.

„Martora Lazăr Corina, șef al Biroului Achiziții Poliția Locală Iași, din câte își amintește, în anul 2015, au fost aduse la Poliția Locală Iași, cu o platformă patru mașini (de fapt, niște rable care nu erau funcționale), care au fost lăsate în curtea instituției.

Martora a precizat că, mult mai târziu, respectiv în perioada octombrie – noiembrie 2016, cu ocazia controlului derulat de controlorii Camerei de Conturi Iași, a aflat de asemenea, de la controlorul Camerei de Conturi, faptul că cele patru autoturisme predate Poliției Locale în anul 2015 au fost predate în locul celor patru autoturisme marca Skoda, ce fac obiectul unor contracte de leasing operațional încheiat de municipiul Iași.

Martora a declarat că în luna ianuarie 2017, timp de o zi, au fost aduse de la Primăria Iași trei autoturisme marca Skoda, dintre care ea a văzut pe fereastră doar un autoturism de culoare bleumarin, parcat în curtea instituției. A relatat că printre colegii ei se făceau glume, aceștia întrebându-se cui vor fi repartizate acele mașini.

Georgel Grumeza
Georgel Grumeza

În aceeași zi, martora a avut o discuție cu domnul Grumeza Georgel și cu doamna contabil șef, Palimariciuc Irina, discuție în urma căreia domnul director i-a spus să întocmească o adresă către Municipiul Iași în care să explice faptul că Poliția Locală Iași nu poate prelua cele patru autoturisme marca Skoda, întrucât nu poate respecta condițiile de utilizare impuse prin contractul de leasing, Poliția Locală folosind autoturismele din parcul auto pentru patrulare.”, se precizează în rechizitoriu.

Directorul Tomorug făcea presiuni la șeful Poliției Locale să fabrice acte

Dumitru Tomorug
Dumitru Tomorug

Când inspectorii Curții de Conturi au sesizat faptul că Primăria a achiziționat autoturismele Skoda pentru Poliția Locală, dar acestea nu au ajuns niciodată în dotarea instituției, directorul general al Primăriei Iași, Dumitru Tomorug, i-a cerut șefului de la Locală de la acea vreme, Georgel Grumeza, să întocmească o adresă în vederea preluării doar pentru câteva zile a contractului de leasing. Inițial, Grumeza a întocmit referatul, urmare a „solicitării imperative” venită din partea lui Tomorug. Însă, după ce s-a sfătuit cu funcționarii de la contabilitate, a refăcut referatul, arătând că nu poate să-și asume un asemenea document.

„Potrivit declarației martorului Grumeza Georgel, la sfârșitul anului 2016, respectiv în ultimele zile ale lunii decembrie, la Poliția Locală Iași s-a primit o solicitare imperativă din partea Direcției Tehnice și Investiții a Primăriei Iași, prin care se dispunea preluarea de către Poliția Locală Iași până la data de 31 decembrie 2016 a autoturismelor „ce fac obiectul contractelor de leasing”.

La acea solicitare, Grumeza Georgel a formulat inițial o adresă de răspuns în care Poliția Locală Iași își exprima acordul de a prelua cele patru autoturisme marca Skoda, ca urmare a presiunilor pe care le exercita directorul Tomorug, care îi telefona personal martorului ca să îl determine să dea curs solicitării cuprinse în adresa menționată mai sus. 

În aceeași zi, directorul general adjunct al Poliției Locale Iași a revenit asupra adresei formulate, după ce s-a consultat cu doamna contabil șef, Alimarciuc Irina, dându-și seama că, pe de o parte, nu există nicio justificare legală pentru ca Poliția Locală să preia clauzele din contractele de leasing și nici să plătească ratele de leasing în continuare și, pe de altă parte că în raportul întocmit de către controlorii Camerei de Conturi în decembrie 2016 nu se prevedea nicio măsură ce ar fi vizat preluare acelor patru autoturisme marca Skoda de către Poliția Locală Iași. Prin urmare, a reformulat răspunsul la solicitarea primită de la Municipiul Iași, emițând o nouă adresă cu același nr de înregistrare ca prima, respectiv nr 229/9.01.2017, document redactat de asemenea de doamna Lazăr Corina”, au consemnat procurorii din mărturia lui Georgel Grumeza, șeful Poliției Locale de la acea vreme.

Tudor LEAHU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here