După un șir incredibil de presiuni și tentative de forțare a legii, Primăria Miroslava a luat cu japca un teren foarte valoros, 9 hectare aflate în proprietatea Liceului Agricol @ Mai întâi au fabricat o hotărâre de Consiliu Local prin care, pur și simplu, se făceau proprietari pe terenul altuia @ Nu le-a mers: Oficiul de Cadastru a respins hotărârea și cererea de intabulare a Primăriei Miroslava @ Rând pe rând, toate instituțiile implicate, Ministerul Educației, Inspectoratul Școlar Județean și Consiliul de Administrație al Liceului au emis hotărâri și puncte de vedere categorice: terenul nu poate fi înstrăinat, transferul de proprietate este ilegal! @ Primarul Dan Niță a dat însă lovitura când directorul Liceului, Mihaela Cadiș, s-a infectat cu Covid @ Înlocuitorul directorului, Mihai Cantemir, a convocat de urgență o ședință a Consiliului de Administrație și a cedat cele 9 hectare Primăriei Miroslava
Timp de mai bine de doi ani de zile primarul comunei Miroslava, Dan Niță, a terorizat și a ținut sub presiune conducerea Liceul Agricol Miroslava pentru ca membrii Consiliului de Administrație al școlii să cedeze dreptul de proprietate asupra a 9 hectare de teren. Un șir lung de ilegalități a făcut posibil ca Liceul Agricol să fie deposedat de un teren de 85.677 mp pe care îl avea în proprietate. În ciuda opoziției Ministerului Educației, a Inspectoratului Școlar Județean și a Consiliului de Administrație al liceului, Niță a pus mâna pe teren folosindu-se de un cal troian.
Primăria Miroslava a luat terenul cu „japca”
Inițial, Primăria Miroslava a încercat să ia cu japca terenul Liceului Agricol, fără a-i cere acordul. Prin intermediul mai multor hotărâri de Consiliu Local, cele două suprafețe de teren au fost incluse în inventarul comunei motivându-se, în mod trunchiat, prevederile din legea Educației. Potrivit art 112, ”terenurile și clădirile unităților de educație fac parte din domeniul public local și sunt administrate de către consiliile locale”. Numai că, articolul în cauză prevede și o excepție, aplicabilă în speța de față: ”celelalte componente ale bazei materiale sunt de drept proprietatea acestora și sunt administrate de către consiliile de administrație conform legii”.
Oficiul de Cadastru a respins cererea
Liceul Agricol a intabulat dreptul de proprietate asupra celor două terenuri, astfel că Primăria Miroslava s-a lovit de refuzul Oficiului de Cadastru atunci când au încercat să preia cele nouă hectare de teren. OCPI a respins cererea de intabulare a Primăriei Miroslava cerând completarea documentației cu o declarație notarială prin care Liceul Agricol renunță la dreptul de proprietate asupra celor 85.677 mp de teren. Astfel că, Niță își începe demersurile oficiale către Liceu pentru obținerea documentului solicitat de Cadastru. Sub pretextul obținerii unei finanțări pentru construirea unui cămin pentru elevi și a unei ferme didactice, Niță solicită conducerii Liceului semnarea unei declarații de renunțare la dreptul de proprietate asupra terenurilor.
Ministerul Educației s-a opus categoric
Conducerea Liceului solicită Ministerului Educației un punct de vedere pentru a putea decide în consecință. Răspunsul venit de la minister în vara lui 2019 este unul nefavorabil. Ministerul Educației Naționale, prin adresa nr. 35860/31.07.2019, înregistrată la Liceul Tehnologic Agricol Miroslava sub nr. 985/13.08.2019, preciza că: ”având în vedere caracterele juridice ale dreptului de proprietate, respectiv caracterul absolut și inviolabil, caracter deplin și exclusiv și ținând seama că Liceul Agricol dispune în mod exclusiv și absolut de suprafețele de teren menționate în titlul de proprietate, opinăm că aceste bunuri nu pot face obiectul unei hotărâri de consiliu local de introducere în domeniul public al unității administrativ teritoriale.”
După mai multe încercări eșuate, în iunie 2020, Primăria Miroslava transmite către Liceul Agricol o adresă imperativă prin care solicită întrunirea Consiliului de Administrație al unității de învățământ pentru a supune aprobării semnarea unei declarații notariale de către conducerea liceului prin care se renunță la dreptul de proprietate asupra a două loturi de teren în suprafață de 85.667 mp în favoarea comunei Miroslava:
”Având în vedere că titlul de proprietate este emis în beneficiul Grupului Școlar Agricol Mihail Kogălniceanu, actual Liceu Tehnologic Agricol, este necesar ca directorul unității de învățământ să dea o declarație notarială din care să rezulte că este de acord cu rectificarea cărții funciare nr. 64442 a imobilului în suprafață de 56.225 mp și a cărții funciare nr. 68877 a imobilului în suprafață de 29.442 mp și cu intabularea dreptului de proprietate în favoarea Comunei Miroslava, și de asemenea, să se semneze protocolul de predare-primire ce v-a fost înaintat.”
ISJ: „Recomandăm conducerii să apere interesele patrimoniale ale unităților școlare”
Văzând presiunile constante ale primarului Dan Niță de a prelua terenul în cauză, conducerea Liceului solicită un punct de vedere din partea Inspectoratului Școlar Județean. Pe 7 iulie, ISJ Iași transmite Liceului o adresă prin care solicită ca membrii Consiliului de Administrație să nu cedeze presiunilor și să apere patrimoniul și interesele instituției de învățământ. Conducerea ISJ arată că pot exista și alte variante prin care se poate rezolva situația, fără a se aduce atingere patrimoniului Liceului Agricol.
”De asemenea, potrivit prevederilor legale, membrii consiliilor de administrație ale unităților de învățământ, directorii, prin hotărârile pe care le iau trebuie să susțină și să apere interesele patrimoniale și nepatrimoniale ale unităților școlare. Recomandăm conducerii Liceului Tehnologic Agricol Mihail Kogălniceanu să susțină și să apere interesele unității de învățământ și să găsească soluții alternative, amiabile, cu respectarea legii și protejarea patrimoniului propriu, de implementare a proiectelor promovate de către Primăria Miroslava, eventual prin protocoale de colaborare sau parteneriat.” – se menționează în adresa ISJ.
A doua tentativă a primarului Niță a eșuat
La două zile de la primirea adresei din partea ISJ, Consiliul de Administrație al școlii se întrunește în ședință pentru a analiza solicitarea primarului Dan Niță. La ședință au participat avocatul școlii și alți doi juriști din partea sindicatelor din învățământ. După mai multe ore de dezbateri, membrii CA au ajuns la concluzia că semnarea declarației solicitate de primarul Dan Niță ar fi ilegală și, în consecință, au adoptat hotărârile nr. 22 și 23 prin care au respins solicitările Primăriei. Ca și răspuns la refuzul conducerii liceului de a ceda cele 9 hectare de teren, pe 13 iulie, Niță transmite o nouă adresă către directorul liceului, Mihaela Cadiș prin care mărește presiunea asupra membrilor CA amenințându-i fățiș cu imputarea unor sume de bani.
Iar ca miza să fie și mai mare, ultimatumul transmis de Niță prevedea transmiterea acceptului de renunțare la dreptul de proprietate în aceiași zi: ”În măsura în care, Dna director Cadiș, vă mențineți poziția exprimată în cadrul Consiliului de Administrație al Liceului din data de 9.07.2020, proiectul se va închide la stadiul actual, vom aduce la cunoștința Finanțatorului situația de fapt și ne rezervăm dreptul ca prin intermediul instanțelor de judecată să ne recuperăm costurile alocate până în prezent din bugetul local acestui proiect. Așteptăm decizia dumneavoastră în data de 13.07.2020, în timpul programului de lucru al Primăriei Miroslava, 7.30-16.00.”
Pentru o persoană cu studii juridice adresa trimisă de primarul Niță n-ar fi valorat, vorba românilor, nici cât o ceapă degerată. Este evident că nu poți imputa cuiva că ai făcut niște cheltuieli, ca să îți faci o casa în curtea lui. Dar pentru membrii din CA-ul unei școli, care nu au niciun beneficiu de pe urma acestei funcții, amenințările lui Niță reprezentau viitoare bătăi de cap inutile. Numai că directorul școlii rămâne ferm pe poziție și pe 15 iulie 2020 răspunde Primăriei Miroslava că decizia CA-ului este în conformitate cu legea și orice altă decizie contrară ar fi ilegală. De asemenea, Mihaela Cadiș îi transmite primarului Niță disponibilitatea Liceului de a găsi o formă legală de colaborare, sub forma unui parteneriat sau a unei asocieri care nu afectează dreptul de proprietate asupra terenurilor în cauză.
Directorul școlii, infectat cu Covid. Înlocuitorul cedează terenul
Numai că, în luna octombrie directorul școlii, Mihaela Cadiș, s-a infectat cu coronavirus și a intrat în concediu medical, delegându-și o parte din atribuții unui membru al Consiliului de Administrație, Mihai Cantemir. Folosindu-se de această oportunitate, Niță forțează luarea unei decizii favorabile și reușește. Cantemir convoacă Consiliul de Administrație și, contrar deciziilor luate până atunci, se aprobă renunțarea la cele două parcele de teren. Pentru a mima o aparentă legalitate, în declarația notarială se menționează că Liceul renunță la dreptul de proprietate pe perioada implementării și monitorizării proiectului depus de Primăria Miroslava. Din punct de vedere juridic, renunțarea temporară la dreptul de proprietate este un nonsens. Primăria a intabulat imediat cele două terenuri, iar Liceul a rămas cu paguba. Potrivit informațiilor deținute până în acest moment, Mihai Cantemir nu avea dreptul de a convoca Consiliul de Administrație al școlii și nici nu avea dreptul de a semna declarația notarială prin care se renunța la cele două terenuri, ceea ce face ca documentele folosite la intabulare sa fie nule. De ce a schimbat Cantemir macazul și i-a pus lui Niță pe tavă cele nouă hectare asumându-și comiterea unor ilegalități?
Rareș Neamțu