Spațiul Topaz din zona Gării este miza unui șantaj orchestrat de chiriașul care nu mai vrea să plece de pe proprietatea CFR Marfă @ Firma chiriașă nu mai recunoaște contractul semnat cu CFR și cere 325.000 de euro doar ca să părăsească spațiul @ Spațiul de la „Topaz” este una dintre cele mai valoroase proprietăți imobiliare din zonă cu o suprafață utilă de peste 1.300 metri pătrați desfășurată pe trei nivele
Pe 21 septembrie 2020, CFR Marfă – Sucursala Moldova este acționată în judecată de către unul dintre partenerii de afaceri. SC PERLA TRANS SRL, în calitate de chiriaș, a depus la Tribunalul Iași o cerere de chemare în judecată prin care cere anularea unor clauze din contractul de închiriere încheiat cu SNTFM CFR Marfă – Sucursala Regională Moldova. Prin aceeași cerere, Perla Trans solicită judecătorilor să-i fie recunoscut dreptul de a pretinde daune compensatorii în valoare de aproximativ 325.000 de euro de la CFR Marfă. Miza litigiului o reprezintă spațiul comercial de la Topaz, unde Perla Trans își desfășoară activitatea, spațiu pe care proprietarul CFR Marfă vrea să-l scoată la închiriere prin licitație publică.
”Solicităm să constatați nulitatea absolută a clauzelor cuprinse în contractul de închiriere numărul B2/646 din 01.09.2014 la art. 6.2, art. 7, art. 20 și respectiv din actul adițional numărul 2 la același contract, acestea având un caracter abuziv. Totodată, solicităm să constatați dreptul nostru de a solicita dezdăunarea prin plata unei sume echivalente cu îmbunătățirile aduse de noi spațiului închiriat, situat în Iași, strada Gării nr. 21 – Topaz.” se precizează în preambulul cererii depuse la Tribunal.
Investițiile devin prorpietatea CFR Marfă
În 2014, Perla Trans închiriază de la CFR Marfă un spațiu comercial situat pe strada Gării, cunoscut ieșenilor sub numele de TOPAZ. Spațiul închiriat este compus din subsol cu suprafață de 275 mp, parter cu o suprafață de 676 mp, mezanin cu o suprafață de 189 mp și două terase având suprafețele de 137 mp și 24 mp. Contractul inițial a fost semnat pe 1 septembrie 2014 pentru o perioadă de 12 luni, iar pe 31 august 2015 a fost prelungit prin act adițional pentru încă 5 ani. Prin actul adițional nr. 2, contestat acum în instanță, prin care s-a prelungit valabilitatea contractului de închiriere cu 5 ani de zile, au fost aduse și unele modificări în privința regimului juridic al investițiilor. Astfel, prin documentul respectiv s-a stabilit că investițiile făcute de chiriaș în amenajarea sau modernizarea spațiului vor fi amortizate de către societatea Perla Trans SRL în perioada de valabilitate a contractului, respectiv cei 5 ani, iar la finalul perioadei contractuale acele investiții trec în proprietatea CFR Marfă fără niciun fel de pretenție din partea chiriașului.
Șantajul: spațiul sau 325.000 euro despăgubiri
În vara anului 2020, cu câteva luni înainte de expirarea contractului de închiriere, reprezentanții Perla Trans solicită CFR Marfă prelungirea contractului. Conform reglementărilor interne, Regionala CFR Marfă nu are dreptul de a mai prelungi niciun contract de închiriere peste perioada pentru care a fost încheiat, bunurile în cauză urmând a fi închiriate în urma unor licitații publice. Fiind puși în situația de a participa la o procedură de licitație pentru a putea încheia un nou contract de închiriere pentru soațiul de la Topaz, reprezentanții Perla Trans pun presiune pe reprezentanții CFR Marfă. Prin două notificări transmise în lunile iulie și august 2020, care capătă forma unui șantaj, chiriașul amenință CFR Marfă cu acțiuni în instanță și pretinderea unor despăgubiri în cuantum de 325.000 euro, reprezentând investițiile efectuate în spațiul închiriat, asta deși contractul încheiat prevede în mod clar renunțarea la dreptul de a cere despăgubiri.
”În 20.07.2020 și 17.08.2020 am adus la cunoștința CFR Marfă că în situația în care solicitările noastre privind încheierea unui nou contract de închiriere sau prelungirea celui aflat în vigoare la acel moment nu vor avea efectul scontat, subscrisa a atras atenția asupra consecințelor posibilității inițieirii unor demersuri în justiție pentru recuperarea sumelor investite. Pârâta a refuzat să răspundă la ambele notificări și am aflat ulterior că se organizează o licitație pentru închirierea spațiului în care ne desfășurăm activitatea. Aceste investiții făcute de societatea noastră spațiului aparținând pârâtei, din fonduri proprii conform documentelorjustificative operate în contabilitatea societății, totalizează suma de 324.487 euro.” precizează reprezentanții Perla Trans în documentele depuse la instanță, fără a face însă dovada sumelor învestite în spațiul de la Topaz.
Am fost proști, dar ne-am deșteptat
Întrucât clauzele contractuale nu le dau dreptate, reprezentanții Perla Trans solicită judecătorilor anularea anumitor prevederi din contract sub pretextulcă acestea ar fi fost abuzive. Perla Trans invocă în susținerea sa prevederile legale privind protecția consumatorilor persoane fizice, deși acestea nu se aplică în speța de față fiind un litigiu între persoane juridice. Chiriașul susține în fața judecătorilor că au fost păcăliți de reprezentanții CFR Marfă care au profitat de faptul că aceștia nu au studii juridice și le-au impus anumite prevederi contractuale abuzive.Susținerile reprezentanților Perla Trans capătă, pe alocuri, forme ridicole, chiar puerile. Chiriașul vrea să convingă judecătorii ca a fost naiv și a investit peste 300.000 euro într-un spațiu care nu-i aparține fără a consulta părerea unui avocat.
”Neavând calitatea de profesioniști în domeniul juridic, am acceptat în mod forțat, impus, semnarea convenției în ceea ce privește regimul investițiilor. La acest moment, efectuând o analiză juridică riguroasă, apreciem că respectivele clauze au avut un caracter profund abuziv.”
Prin introducerea acestei acțiuni reprezentanții Perla Trans speră să oblige CFR Marfă la prelungirea contractului de închiriere fără organizarea unei proceduri de licitație care ar duce la plata unui preț mai mare al chiriei, sau, în caz contrar, la acordarea despăgubirilor în cuantum de 325.000 euro, sumă ce ar fi mai mare decât chiria plătită de societate în cei cinci ani de contract.
Rareș Neamțu