SĂNĂTATEA ȘI SIGURANȚA CETĂȚENILOR, REPERE FUNDAMENTALE ALE UNEI COMUNITĂȚI RESPONSABILE. CENTRE DE EXCELENȚĂ ÎN TOATE SPITALELE DIN IAȘI

Iașul este, indiscutabil, capitala medicală a Moldovei, iar aproximativ 30% dintre pacienții spitalelor ieșene provin din celelalte județe ale regiunii. Acest rol important se datorează calității școlii medicale ieșene și faptului că Iașul este singurul centru medical din Moldova în care funcționează anumite specializări medicale, coordonate de un personal dedicat și profesionist.

Pentru a asigura continuitatea unei activități medicale sub semnul excelenței, în următorii patru ani, în parteneriat cu Maricel Popa, președintele CJ, vom transforma Iașul într-o capitală medicală veritabilă, la nivel național, dar și într-o destinație pentru turismul medical european.

În acest scop, vor fi abordate trei direcții principale de acțiune:

Spitalele ieșene nu dispun de capacități proprii de cazare pentru aparținătorii pacienților veniți aici la tratament. Există unități de cazare pe lângă Institutul de Oncologie sau Băile Nicolina, dar ele sunt destinate pacienților, nu și însoțitorilor acestora. Vom concretiza parteneriatul cu CJ prin CONSTRUIREA UNUI NUMĂR DE CINCI UNITĂȚI HOTELIERE A CÂTE 20 DE CAMERE în proximitatea principalelor spitale ieșene, pentru ca rudele pacienților să poată beneficia de condiții civilizate de cazare, la un preț rezonabil.

Exemplul deschis deja de Consiliul Județean prin ÎNFIINȚAREA UNOR CENTRE DE EXCELENȚĂ la Spitalul de Neurochirurgie „Prof. dr. Nicolae Oblu” și la Maternitatea „Cuza Vodă” trebuie multiplicat. Concret, spitalele din subordinea Primăriei – Spitalul de Recuperare și Spitalul „C. Parhon” – vor beneficia de asistență financiară necesară, de sprijin logistic, de investiții pentru infrastructură, dotări și cursuri de specializare, astfel încât să își consolideze propriile centre de excelență.

Mini-stațiunea Băile Nicolina, proiect la care finanțarea europeană a fost pierdută acum cinci ani, trebuie REPOZIȚIONATĂ PE LISTA OBIECTIVELOR DE INVESTIȚII ȘI DEZVOLTATĂ, deoarece există un potențial considerabil.

Costul inițial de realizare a întregului proiect este de 12 milioane de euro, acesta finalizându-se în termen de 2-3 ani.

Sănătatea și siguranța ieșenilor sunt aspecte primordiale, o administrație locală competentă are responsabilitatea să configureze soluții, raportate la cerințele prezentului, dar și la alte posibile urgențe ale viitorului, pentru a asigura cetățenilor accesul echitabil la servicii medicale de calitate, care să reflecte standardele europene pe care le vizează orașul nostru. Mai ales acum, în plin context epidemiologic, este necesar ca discursurile politicianiste și scenariile incerte să fie substituite de acțiuni concrete pentru sprijinirea sectorului medical, pentru a se respecta drepturi fundamentale – dreptul la ocrotirea sănătății, dar și dreptul la o viață socială sigură în comunitatea în care trăim.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here