despre cum se face, din cacao expirată , ciment pentru betoane
Întîmplarea face că am aflat lucruri bune despre ministrul sănătății înainte să ajungă un politician cunoscut. Acum ceva ani, mama mea a avut o problemă mai serioasă de sănătate, iar ambulanța a dus-o spre secția de chirurgie condusă de doctorul Tătaru. La Huși adică, un oraș mic, unde se presupune că moartea bîntuie prin spital mai mult ca în alte locuri sumbre, arondate loteriei de stat numite ” sistemul medical romînesc „.
Cînd am întrebat-o pe mama dacă ar putea suporta drumul pînă la Iași (o sută și ceva de kilometri ), pentru a fi operată în capitala Moldovei, mi-a spus, foarte hotărîtă, că nu e cazul. Nu, nu era vorba de încăpățînarea unei persoane în vîrstă, care nu vrea să bolească departe de casă. Mama aflase că doctorul Tătaru ” nu-i ca alții „. Și se convinsese deja de asta, pînă să vorbesc cu ea : doctorul nu cerea și nu aștepta șpagă, vorbea calm cu toți pacienții, iar de rateuri grave de-ale lui nu prea se auzise.
Fiindcă mama a insistat să rămînă în grija doctorului Tătaru, și fiindcă operația nu era una foarte complicată, n-am mai insistat cu varianta transferului la Iași. Dar am stat destul de încordat pînă cînd perioada de după operație a trecut cu bine. Mai apoi, cînd mama a venit la Iași, pentru alte controale medicale, unii medici au întrebat-o cine i-a făcut o operație atît de reușită.
De ce v-am spus toată povestea asta adevărată ? Nu, nu ca să-l laud pe doctorul hușean. Ci ca să-i spun ministrului Tătaru că ar fi păcat să strice imaginea bună a chirurgului cu același nume. Așa cum a făcut recent, cînd a nominalizat doi ” eroi ” ieșeni ai luptei cu molima Covid 19 – dr. Carmen Dorobăț, șefa Spitalului de Boli Infecțioase, și dr. Lucian Indrei, șeful Direcției de Sănătate Publică.
Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț a devenit celebră, nu doar în Iași, atunci cînd a fost scoasă din spital cu cătușele la mîini, după ce procurorii i-au găsit în birou zeci de carnete de student, fiecare cu 100 de euro între file. Nu, nu ca donație pentru dubioasa fundație a șefei de spital, ci ca mită pentru trecerea cu bine a examenelor. Așa au dovedit procurorii, așa au hotărît și judecătorii, care au condamnat-o pe ” hoop, eroina ” ministrului Tătaru la cîțiva ani de închisoare. Dar asta n-a fost suficient pentru ca ” hooop, eroina ” să fie demisă de la conducerea spitalului.
Recent, după agravarea.epidemiei de Covid 19, la spitalul vătăfit de ” eroina ” ministerială au izbucnit mai multe scandaluri, iar cel care a făcut publice mai multe acuzații grave e chiar un coleg de partid de-al ministrului. Se fură cu nesimțire donații, inclusiv materiale sanitare deficitare, a spus avertizorul public de integritate. Nu se fură, doar se ia cîte un pic și se duce acasă, a răspuns ” eroina „.
Colegul de ” eroism ” al condamnatei penale Dorobăț e veșnicul Indrei, mobila masivă care decorează, de mulți ani, diferite birouri de șef din DSP. Un bibelău îngîmfat și inutil, un birocrat îmbibat de mucegaiul mental venit din vremurile ceaușismului multi-lateral subdezvoltat și lăbărțat. Unul din mult prea marea turmă de funcționari plătiți gras, din banii noștri, ca să plimbe hîrtii, vorbe, aroganță, iz de șpagă și concluzia veche : mortul e vinovat.
Ministre Tătaru, ăștia îți sînt ” eroii ” ? Îți dai seama cîți doctori onești ai scuipat în față cu vorba asta, spusă la televizor, la o oră de mare audiență ? Cu ce suflet își mai văd de munca lor cinstită acei medici, cînd văd că dumneata faci monument unei condamnate pentru șpagă și unui parazit al sistemului medical ?
Știi prea bine, doctore Tătaru, cum ai fost dat jos de la conducerea spitalului din Huși, ca să fie pusă șefă sora primarului. Probabil că și acum mai ai în minte furia, neputința și frustrarea de atunci. Nu crezi că zeci sau sute de medici corecți simt acum același lucru, după ce ai ” eroizat ” public două rebuturi ale profesiei ?
Nu, nu-mi face mare plăcere că a trebuit să scriu toate astea. Dar cred că ministrul Tătaru are nevoie de o auto-dezinfectare serioasă, ca să nu-l îmbolnăveascâ, iremediabil, pe chirurgul Tătaru.
N-ar fi păcat, doctore …? Ai arătat că poți fi altfel decit mînjiții care au acaparat această meserie. Șterge-ți glodul politic de pe pantofi, repară gafele făcute, și nu uita ce ți-a spus, cîndva, tatăl dumitale. Nu cred c-ar fi fost tare bucuros să afle că faci statuie unor paraziți, jignind implicit medicii de treabă. Sau rămîne ca-n vorba veche – capra face, oaia trage rușinea ?
Dom’ ministru, șef nu ești veșnic, dar doctor rămîi pînă mori. Rămîi și om de treabă, cu obraz .Cum știu că era un chirurg onest și cu bun simț, de care am aflat de la mama. Nu-l face de rușine pe doctoru’ ‘cela. Cum am mai zis, ar hi păcat.
Lucian Postu
Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii . Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului ” romîn ” și a derivatelor sale.