Domeniul cultural s-a bucurat de alocări bugetare consistente in ultimii patru ani

Presedintele CJ, Maricel Popa, a facut precizari cu privire la alocarile bugetare pentru cultura din ultimii ani:

“Instituțiile de cultură subordonate Consiliului Județean au reprezentat în ultimii patru ani una dintre prioritățile administrației județene, primind peste 175 de milioane de lei, față de doar 98 de milioane lei, alocate în perioada 2012-2016.

Având în vedere interpretarea publică subiectivă cu privire la proiectul de hotărâre care viza stabilirea unor măsuri organizatorice la nivelul instituțiilor publice de cultură din subordinea Consiliului Județean Iași, se impun o serie de precizări.

1. Solicitarea de a modifica regulamentele de funcționare ale instituțiilor publice de cultură a venit chiar din partea unor manageri ai acestor unități, ca urmare a apariției Ordonanței Militare nr. 1 din 17 martie, prin care au fost suspendate toate activitățile culturale și artistice realizate în spații închise.

2. Măsura propusă ar fi avut un caracter social, deoarece, în cadrul instituțiilor vizate există angajați care nu mai pot beneficia de nicio formă de protecție ca urmare a epuizării întregului concediu și care, acum, ar putea să rămână fără niciun venit.

3. În întreg județul au fost finalizate sau sunt în derulare mai multe proiecte de reabilitare și modernizare a unor obiective culturale importante: Muzeul Dosoftei, Casa Vasile Pogor, Casa Iacob Negruzzi, Casa Nicolae Gane, Imobilul din Strada Vasile Alecsandri – fosta clădire a Chesturii, suma totală alocată fiind de 85 milioane de lei. Vor fi reabilitate Ansamblul Muzeal Ion Creangă, Muzeul Mihai Eminescu, Muzeul Constantin Negruzzi de la Hermeziu, pentru care se vor plăti 5,2 milioane de lei. Ieșenii se vor putea bucura și de o clădire modernă în care Filarmonica își va susține spectacolele, în acest sens Consiliul Județean preluând de la Episcopia Romano-Catolică, în vederea modernizării, imobilul în care se află sala de concerte. Lucrările sunt estimate la 55 milioane lei.

4. Numai în acest an, către unitățile de cultură au fost direcționate 99 milioane de lei, fiind cea mai mare sumă repartizată până acum. Ca exemplu, Filarmonicii Moldova Iași i-au fost repartizate 22 de milioane de lei, mai mult decât dublul sumei alocată în anul 2015.

5. Toate evenimentele culturale și artistice susținute din fondurile Consiliului Județean (FILIT, FITPTI, Festivalul Cătălina, Festivalul de datini și obiceiuri ”Din bătrâni din oameni buni” etc) au fost păstrate în ultimii patru ani, ba mai mult, în 2018, a fost înființat Ansamblul Artistic Profesionist „Constantin Arvinte” care are în componență 92 de membri, acesta susținând deja peste 75 de reprezentanții pe marile scene ale țării. Odată cu acesta a luat ființă un nou festival de muzică și tradiții populare .

După cum se poate vedea cu foarte mare ușurință din datele prezentate, până acum, domeniul cultural s-a bucurat de alocări financiare consistente. Nu pot fi acuzat sub nicio formă că nu susțin cultura ieșeană ci, dimpotrivă, măsurile pe care le-am luat au condus la creșterea numărului de angajați în instituțiile deja existente, la înființarea uneia noi, crearea și finanțarea unor evenimente naționale și internaționale. Având în vedere inconsecvența Guvernului care nu a propus nicio variantă pentru mediul cultural, am considerat de datoria noastră să venim cu soluții în sprijinul angajaților care au activitatea suspendată.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here