7IAȘI prezintă în exclusivitate denunțul bombă al unuia dintre candidații care a participat la concursul organizat pentru desemnarea persoanei care să se ocupe de implementarea proiectului Spitalului Regional de Urgență @ A câștigat un politruc la de la Pro România, Bogdan Abălași, fost subprefect și profesor de istorie cu experiență zero în sistemul medico-sanitar @ A pierdut însă un expert în Fizică Medicală, Marin Bodale, care și-a dedicat întreaga carieră acestui sistem @ Bodale susține răspicat și chiar a scris negru pe alb că Abălași a părăsit sala de concurs, iar pe hol a primit indicații chiar de la membrii comisiei cu privire la subiecte și răspunsuri @ „În timp ce acesta a ieșit pe ușă, aceasta a rămas întredeschisă, iar supraveghetoarea probei, care se afla lângă masa mea (opus ușii, lângă fereastră) s-a repezit către ușă să o închidă pentru a nu auzi ce se discută pe hol. Cu toate acestea, a fost suficient timp să aud vocile de pe hol a celor care au ieșit anterior, precum și a unui membru a comisiei de concurs, care îi dădea indicații privind subiectele concursului”, arată Marin Bodale @ Noaptea minții: președintele comisiei de concurs nu are nici o legătură cu administrarea sistemului medical @ Cristina Gafton a fost transferată de la Laboratorul Central pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor pe un post de director în Ministerul Sănătății @ Ministerul Sănătății, organizatorul concursului, încearcă să iasă basma curată din acest scandal cu implicații penale și a cerut Curții de Apel Iași anularea concursului @ În același timp, pe site-ul Ministerului sunt publicate zeci de anunțuri privind anularea unor concursuri fără a fi deschise acțiuni în instanță
În instituțiile publice te împiedici de amante, soții, șoferi și politruci, înșurubații în funcții de conducere bine plătite.
Cei pe care îi recomandă doar „vocea și talentul” ajung să ocupe aceste funcții în urma unor concursuri aranjate, despre care știu toți, dar despre care nimeni nu vrea să sufle o vorbă.
7IAȘI a vorbit cu Marin Bodale, specialist în Fizică Medicală și concurent direct al lui Bogdan Abălași la concursul organizat de Ministerul Sănătății pentru desemnarea persoanei care se ocupă de implementarea proiectului Spitalul regional de Urgențe, una dintre cele mai importante investiții publice ce privește Iașul.
Bodale vorbește deschis despre modul grosolan în care a fost fraudat concursul în urma căruia Bogdan Abălași, profesor de istorie cu câteva luni vechime la catedră și cu experiență zero în sistemul medical, a fost desemnat câștigător.
Împotriva regulamentelor, Abălași și alți concurenți cu pile politice au ieșit din sala de concurs, iar pe hol au primit indicații chiar de la membrii comisiei cu privire la subiecte. Nici măcar nu s-au sinchisit să închidă ușa în urma lor. Aranjau concursul la vedere.
„Îi dădea indicații privind subiectele concursului”
În noiembrie 2018, Marin Bodale s-a înscris la concursul organizat de Ministerul Sănătății pentru ocuparea funcției de consilier gradul IA, poziția 7, în cadrul Departamentului Monitorizare Implementare Proiecte Spitale Regionale. Nu avea de unde să știe că postul era „rezervat” pentru altcineva.
„Încă de la început, mi s-a sugerat că ar fi bine să renunț. Mi s-a spus că postul nu-i cine știe ce, nu-i bine plătit și că nu are rost…”, a povestit Bodale reporterilor 7IAȘI.
Ulterior desfășurării concursului, acesta a depus la Ministerul Sănătății două petiții în care a relatat cum a fost aranjat concursul chiar în sala de examen.
„În timpul examenului scris, trei candidați: Dobre Cristina Elena, Pop Avian Daniel, și Abălași Bogdan Răzvan (contracandidat) au ieșit din sala de examinare neînsoțiți, pe rând, fără să își ceară permisiunea de la membrul comisiei (supraveghetorul probei), pe motiv că merg la toaletă, lipsind din sala de concurs câte aproximativ 15 minute fiecare. Aceștia s-au ridicat în picioare îndreptându-se spre ușă, spunând cu voce tare că „merg la toaletă” în mod intenționat să audă ceilalți candidați din sala de examinare. Cei doi bărbați (Pop Avian Daniel li Abălași Bogdan Răzvan) nu puteau merge însoțiți la toaletă deoarece comisia de concurs a fost formată doar din persoane de sex feminin (trei membri și o sceretară) (…) Ultimul care a ieșit din sala de examinare a fost Pop Avian Daniel. În timp ce acesta a ieșit pe ușă, aceasta a rămas întredeschisă, iar supraveghetoarea probei, care se afla lângă masa mea (opus ușii, lângă fereastră) s-a repezit către ușă să o închidă pentru a nu auzi ce se discută pe hol. Cu toate acestea, a fost suficient timp să aud vocile de pe hol a celor care au ieșit anterior, precum și a unui membru a comisiei de concurs, care îi dădea indicații privind subiectele concursului. În situația creată, supraveghetoarea probei a spus că merge și ea la toaletă, în timp ce închidea ușa, solicitând unui alt membru din hol să intre în sala de examinare și să supravegheze candidații în continuare”, se arată în petiția depusă de Marin Bodale la Ministerul Sănătății.
Doar candidații cu sprijin politic au fost copleșiți de nevoi fiziologice
În răspunsul emis de Ministerul Sănătății la petiția lui Marin Bodale, instituția recunoaște faptul că Bogdan Abălași și Cristina Dobre au părăsit sala de examinare, dar doar pentru cinci minute, pentru a folosi toaleta.
Curios, doar candidații cu sprijin politic au fost copleșiți de nevoi fiziologice!
„Referitor la ieșirea din sală a candidaților Dobre Cristina Elena și Abălași Bogdan Răzvan se precizează faptul că aceștia au ieșit la toaletă pe rând, însoțiți de secretarul comisiei de concurs, pentru o durată de maxim 5 minute. Potrivit art.21 alin (12) din HG 286/2011 candidații pot ieși din sală în timpul desfășurării concursului , în situații de urgență în care aceștia pot fi însoțiți de unul din membrii comisiei de concurs sau de persoanele care asigură supravegherea, fapt care s-a și întâmplat”, se arată în răspunsul emis de Ministerul Sănătății abia în luna februarie a anului 2019, la aproape trei luni de la înregistrarea petiției.
Șefa comisiei a făcut un „N” cu pixul pe lucrarea contracandidatului
Bodale a reclamat Ministerului Sănătății și faptul că președintele comisiei de examinare a făcut un semn distinctiv pe lucrarea sa, dar și faptul că modul în care s-a făcut tragerea la sorți a subiectelor nu este tocmai cușeră.
„La momentul predării lucrării scrise, Gafton Cristina Laura a luat lucrarea mea și a făcut un semn distinctiv pe aceasta cu pix de culoare albastră în partea de sus mijloc, un semn indescifrabil, sub formă similară literei „N”. (…)
Plicul al doilea cu cealaltă variantă de subiecte nu a fost deschis și prezentat în fața candidaților pentru a dovedi că subiectele celor două variante nu au fost identice și cunoscute înainte de examen de o parte din candidați în conformitate cu art. 21, alin (6) din HG 286/2011”
Șefa comisiei, prietena lui Abălași. Gafton a centrat, Gafton a dat cu capul
Toate cărțile au fost făcute de Cristina Gafton, colegă cu Abălași la partidele pe care cei doi le-au schimbat (ALDE, PC și Pro România) și prietenă intimă a acestuia.
Culmea, tot Gafton a semnat răspunsul la contestație, deși aceasta nu avea dreptul să facă parte din comisia de contestație. Încă o dată Ministerul Sănătății recunoaște greșeala, pe care o califică drept „eroare materială”.
„Președintele comisiei de concurs, respectiv dna Gafton Cristina precizează faptul că nu există niciun fel de relație patrimonială între aceasta și orice alt candidat la concurs, inclusiv cu dl. Abălași Bogdan Răzvan.
(…)
Dintr-o eroare materială a fost semnat rezultatul contestației la proba scrisă de către doamna Gafton Cristina (cel afișat la avizierul Ministerului Sănătății și pe pagina de internet a instituției), corectarea lucrării în urma depunerii cotestației la proba scrisă fiind efectuată și asumată de membrii comisiei de soluționare a contestațiilor inclusiv președintele comisiei de soluționare a contestațiilor și afișat de secretarul comisiilor”, se mai arată în răspunsul Ministerului Sănătății.
Șefa Spitalelor Regionale, transferată de la „Calitatea Semințelor și Materialului Săditor”
Ca dintr-un film prost în care scenariul se schimbă pe genunchi de la un episod la altul, aflăm că președintele comisiei de concurs nu avea pregătirea necesară pentru a conduce acest examen. Mai precis, Cristina Gafton a ajuns în Ministerul Sănătății prin transfer de la o structură a Ministerului Agriculturii care se ocupă de „calitatea semințelor și a materialului săditor”.
„Potrivit art. 8 alin. 2 din HG 286/2011, persoanele nominalizate în comisia de concurs și în comisia de soluționare a contestațiilor, cu execepția secretarului, sunt persoane cu pregătire și experiență profesională în domeniul postului pentru care se organizează concursul. Președintele de concurs Gafton Cristina Laura nu deține pregătirea și experiența profesională în domeniul postului organizat. Aceasta nu are nici un fel de expereiență în spital, nu cunoaște actele legislative din domeniul medico-sanitar, are o pregătire elementară de farmacist, începând cu septembrie 2018 a fost numită fără concurs director departamentul pentru implementare și monitorizare spitale regionale în cadrul Ministerului Sănătății prin transferarea de la Laboratorul Central pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, iar în prezent este înscrisă în calitate de student-masterand la cursurile cu frecvență redusă „masterat în managementul resurselor umane în cadrul FEEA Iași”. Fără cunoștințe minime a circuitului funcțional și de dotarea minimă cu aparatură medicală a unui spital regional, cu o astfel de pregătire inadecvată, Gafton Cristina Laura a evaluat candidații cu expereiență clinică profesională în unități medico-sanitare naționale și internaționale și absolvenți ai programului de master în managementul serviciilor de sănătate în domeniul medico-farmaceutic.”, se mai arată în sesizarea lui Marin Bodale.
Marea făcătură: Ministerul deschide proces pentru anularea concursului
După ce scandalul a escaladat, Ministerul Sănătății a deschis un proces la Curtea de Apel Iași pentru anularea concursului. Curios este faptul că pe site-ul Ministerului se găsesc zeci de anunțuri ce privesc anularea unor concursuri fără a fi deschise acțiuni în instanță. Ministerul Sănătății putea să anuleze concursul printr-o simplă decizie fără să deschidă un proces.
Abălași s-a înscris la concurs cu acte false
Cererea de chemare în judecată a fost înregistrată la Curtea de Apel Iași la mijlocul lunii, pe 14 iunie. Ministerul Sănătății a invocat faptul că Bogdan Abălași, câștigătorul concursului organizat pentru ocuparea unei funcții de consilier grad I A, a falsificat CV-ul și a depus la dosar documente a căror autenticitate este cel puțin îndoielnică.
Una dintre condițiile de participare la concurs era vechimea în muncă. Candidații trebuiau să dețină o vechime de cel puțin 6,5 ani în specialitatea studiilor absolvite. Ministerul Sănătății a verificat toate documentele și contractele de muncă încheiate de-alungul timpului de către Bogdan Abălași.
„(…) a ocupat funcția de profesor de istorie la Liceul Tehnologic Vlădeni, județul Iași, începând cu data de 01.09.2010 și până la 01.09.2011, dobândind vechime în specialitatea studiilor de 1 an, 0 luni, 0 zile astfel cum reiese din adeverința nr. 1800/07.11.20128 eliberată de directorul Liceului Tehnologic Vlădeni. Aici subliniem faptul că perioada care rezultă din documente (01.09.2010 – 01.09.2011) nu concordă cu cea declarată în CV-ul depus de dânsul (2009 – 2010). La dosar nu există nici un document care să ateste vechimea dobândită ca profesor de istorie în cadrul Școlii Generale Popricani, județul Iași, în perioada 2010 – 2012, astfel cum a fost declarată în CV-ul depus. La dosar nu există nici un document care să ateste vechimea în funcția de inspector principal I la Consiliul Local al comunei Valea Lupului, declarată în CV ca ocupând-o în anul 2012”, se arată în documentele depuse la Curtea de Apel de către Ministerul Sănătății
O altă condiție de participare la concurs a fost deținerea unei diplome de „Manager de proiect”.
Bogdan Abălași a depus la dosar hârtii care atestă că ar fi participat la un curs de „Manager de proiect” care a durat doar patru zile. Ministerul Sănătății pune însă la îndoială autenticitatea documentului care atestă că Bogdan Abălași ar fi absolvit aceste cursruri.
„La dosar am găsit un certificat de participare la cursul „Manager de proiect” desfășurat pe o perioadă de 4 zile (01.11.2018 – 04.11.2018), eliberat de Extreme Training, precum și o adeverință eliberată de SC Soft Skills Trading SRL, care atestă absolvirea cursului de manager de proiect, cu mențiunea că urmează a i se elibera certificatul de absolvire. Adeverința nu are număr de înregistrare și nici data eliberării”, se mai arată în cererea Ministerului Sănătății.
Tudor LEAHU