Scandalul din Oancea: Dezvoltatorul vrea să fure parcul de joacă

După revolta cetățenilor care locuiesc în blocurile de lângă esplanada Oancea, a venit și rândul prefectului să intervină în acest scandal @ Totul a pornit de la faptul că dezvoltatorul Vasile Filip vrea să ridice un bloc în prelungirea esplanadei @ Prezentăm ilegalitățile descoperite în documentația de urbanism de Corpul de control al prefectului @ Prefectul a constatat că dezvoltatorul Filip vrea să împrejmuiască inclusiv terenul unui parc de joacă pentru copii, suprafață aflată în domeniul pubic @ Din cauza ilegalităților constatate, prefectul a solicitat anularea autorizației de construire eliberată de primărie pentru împrejmuirea terenului

7IAȘI prezintă în exclusivitate ilegalitățile descoperite de Prefectura Iași în documentația de urbanism întocmită în beneficiul firmei Art Residence Development SRL, patronată de dezvoltatorul Vasile Filip, care vrea să ridice trei blocuri turn în prelungirea Esplanadei Oancea. Locatarii de la blocurile vecine s-au revoltat în mai multe rânduri, acuzând că se distrug spațiile verzi de pe terenul pe care se intenționează construirea acestor blocuri. Aceștia au depus la instituțiile statului printre care și la prefectură numeroase petiții. În urmă cu câteva zile, mai exact pe data de 29 ianuarie, Prefectura județului Iași a înregistrat la Tribunal o cerere prin care solicită anularea autorizației de împrejmuire pe care primăria i-a eliberat-o lui Filip pe data de  19 octombrie 2018. Din cauza presiunii publice, primăria a ezitat să elibereze autorizația pentru construirea blocurilor. Prefectul a constatat însă că și autorizația pentru împrejmuire a fost  emisă nelegal.

Certificat de urbanism incomplet

Astfel, în cererea prin care cere anularea autorizației de construire, prefectul a arătat că certificatul de urbanism eliberat înaintea acestei autorizații a fost emis fără respectarea prevederilor legale. Astfel, prefectul a constatat că certificatul de urbanism era incomplet și asta deoarece nu a fost condiționat de obținerea unor avize de la furnizorii de utilități după cum prevede Legea. Asta în condițiile în care, pentru blocurile pe care vrea să le ridice pe acest amplasament, prin HCL 96/28.02.2018, Consiliul Local i-a aprobat lui Filip un Plan Urbanistic Zonal, iar cu acest prilej i s-a atras atenția că trebuie să țină cont de existența în zonă a două rețele de înaltă tensiune și a unor conducte de apă și gaze.

Nu respectă nici PUZ. Construiește pe terenul primăriei

De asemenea, s-a mai constatat că în proiectul de împrejmuire Filip nu respectă nici măcar prevederile PUZ-ului pe care l-a obținut de la primărie pe 28 februarie 2018.  Astfel, Filip nu respectă prevederea din PUZ potrivit căreia împrejmuirea se face cu „un soclu de 0,30 – 0,60 m dublată de un gard viu”. Mai grav ni se pare însă faptul că suprafața de teren (2.463 mp) nu este delimitată cum trebuie. Măsurătorile au aratăt că planșele urbanistice depuse de dezvoltator arată o depășire cu doi metri a limitei de proprietate, adică a terenului propus în proiectul imobiliar. Cu alte cuvinte, Filip s-a întins și pe terenul primăriei.

„Conturul împrejmuirii indicat în planul de situație nu respectă limita juridică a proprietății stabilită conform planului topografic vizat de OCPI, împrejmuirea laturii posterioare a parcelei din vecinătatea spațiului de joacă amenajat, este deplasată  înglobând o suprafață de teren aflată în domeniul public al municipiului Iași. S-a constatat că limita de proprietate din planșa A1- planul de situație aferent documentației pentru autorizația de construire este deplasată cu circa doi metri suplimentar limitei de proprietate prevăzute de extrasul de carte funciară”, a arătat prefectul în acțiunea înregistrată la Tribunal.

De asemenea, inspectorii prefecturii au mai constatat că autorizația nu a fost emisă în termenul legal prevăzut de Lege.

Inspectoratul in Construcții: „Este ilegal”

In documentația trimisă instanței, prefectul a arătat că acțiunea sa se bazează și pe un control efectuat la Primăria Iași de Inspectoratul Regional în Construcții Nord-Est.

„Inspectoratul Regional în Construcții ne-a informat  că Primăria municipiului Iași au emis o autorizație cu nerespectarea legislației în vigoare și s-a adresat prefecturii județului Iași să se adreseze instanței pentru a fi anulată”, a mai precizat prefectura.

În prezent, Filip nu mai poate realiza nici măcar această împrejmuire. Asta deoarece, potrivit Legi, autorizațiile de construire atacate în justiție de prefect sunt suspendate până la finalizarea litigiului.

Constantin MAZILU

1 COMENTARIU

  1. Am văzut impremuirea făcută astăzi de proprietarii terenului din OANCEA.Gardul viu si castanii de pe latura dinspre magazinulLa doi pași au fost plantati
    de locatarii din blocul 354 in 1986 !RETEAUA DE CANALIZARE care deservește cartierul se află în spatele acestui gard viu,pe terenul împrejmuit astăzi.Dragi vecini ,proprietari si potențiali investitori aceasta CANALIZARE are o adâncime de cca 3 m si colecteazade la blocurile 353 354,355 si 356!!!!!CE AVETI DE GANDSA FACETI CU CE COLECTEAZA CANALIZAREA!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here